Jednoduchý recept

Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 27 minut
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 12 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 64474

Ingredience

220 g Cukr krupice
245 ml Smetana 33% (šlehačka)
1 kávová lžička Sůl mořská
1 ks Vanilkový lusk

Nutriční hodnoty jedné porce

3% Kalorie 69 kcal
Kilojoule 287kJ
3% Sacharidy 10 g
5% Tuky 3 g
4% Sodík 82 mg
0% Bílkoviny 0 g

Vyjímečná poleva ze sladko-slaného karamelu postup přípravy receptu:

1

Do většího rendlíku (nebo pánve) nalijeme 245ml hodně tučné smetany (33-50%), zamícháme do ní seškrábnutá zrníčka z jednoho vanilkového lusku. Při mírné teplotě smetanu ohřejeme.

2

Do druhého rendlíku (nebo hlubší pánve) nasypeme 220g krupicového cukru, přimícháme 7 lžic vody a zprudka přivedeme cukr k varu. Necháme ho probulávat 5-8 minut, do doby, až karamel získá krásnou jantarovou barvu. Dáváme při tomto vaření pozor.

3

Karamel s jantarovou barvou odstavíme z plotny a postupně do něj budeme přilévat teplou smetanu. Opět musíme dát pozor, směs je velmi horká a může prskat. Stále mícháme do doby, až se karamel úplně rozpustí. Pokud by se v karamelu utvořili hrudky, vrátíme karamel se smetanou na plotnu, zahříváme ho a stále mícháme, až bude krásně hladký.

4

Jakmile karamel začne chladnout, nasypeme do něj 1 kopcovitou lžičku mořské soli a promícháme.

5

Karamel použijeme hned jako polevu, nebo ji nalijeme do větší suché sklenice a dobře ji uzavřeme. V lednici tak karamel vydrží až 14 dní.

Poznámka

Karamelovou polevu použijeme na polití 24ks košíčků – cupcakes, 1-2 ks rolád, 1ks dortu, zmrzliny, pohárů apod.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept