Béleše - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 16 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Béleše
Celkový čas: | 16 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 6 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64507 |
Kategorie: | Koblihy, vdolky |
Ingredience
45 g | Cukr krupice |
21 g | Droždí |
500 ml | Mléko polotučné |
370 g | Mouka polohrubá |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 ml | Olej rostlinný |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobu | |
---|---|
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
80 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 97,8mg |
Draslík | 255,0mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 71,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Olej rostlinný, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Skořice mletá mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Béleše postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme mouky (necháme si asi 2 lžíce na vál), po okraji mísy vsypeme sůl. Do mouky uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme cukr, lžíci vlažného mléka, lehce promícháme a necháme droždí vzejít. Poté přilijeme olej, přidáme zbylé mléko, rozšlehané vejce a cukr. Dobře promícháme a vypracujeme hladké řidší těsto, které pod utěrkou necháme kynout. |
2 | Z vykynutého těsta lžící na vál tvoříme menší bochánky a ještě dáme chvíli kynout. |
3 | Z vykynutých bochánků oběma rukama od středu ke krajům tvarujeme placky, které pečeme na suché rozpálené plotýnce z obou stran dozlatova. |
4 | Hotové, ještě horké, potíráme rozpuštěným máslem a sypeme cukrem smíchaným se skořicí. |