Seitan - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 38 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Seitan
Celkový čas: | 38 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64530 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
500 ml | Voda pitná |
Na vaření | |
---|---|
1 kostka | Bujón hovězí |
80 g | Celer bulvový |
150 g | Mrkev kořen |
150 g | Petržel - nať |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 0,1mg |
Draslík | 183,9mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 44,9mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 35,1mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Bujón hovězí, Celer bulvový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Seitan postup přípravy receptu:
1 | Zeleninu očistíme, nakrájíme na kousky a ve slané vodě vaříme zeleninový vývar, do něhož vhodíme jednu bujonovou kostku. |
2 | Na vále vypracujeme z mouky a vody středně tuhé těsto. Těsto dáme do mísy a v lednici necháme asi hodinu odpočinout. |
3 | Když ztuhne, necháme ho v míse, vložíme do dřezu a malým praménkem vlažné vodoy budeme „vymývat“ škrob. |
4 | Těsto pod vodou hněteme, bude se dělit na malé kousky, které musíme spojovat dohromady. Vodu z mísy průběžně vyléváme. Těsto hněteme zhruba 10 - 20 minut, až se přestane voda zabarvovat doběla. Poté těsto vytvarujeme do bochánku a nakrájíme na plátky o síle krajíce chleba. |
5 | Plátky házíme do připraveného vroucího vývaru. Dbáme, aby se plátky nepřichytily dna, lehce promícháme. Po vyplavání těsta vaříme ještě asi 5 minut. |
6 | Hotové těsto používáme stejně jako tofu nebo sojové „maso“. |