Fenyklový Dauphinoise - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fenyklový Dauphinoise
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | sonizna |
---|---|
Hodnost: | Mám přehled (65%) |
ID receptu: | 64644 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
225 g | Brambory |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Fenykl obecný |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
75 ml | Mléko plnotučné |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
2 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 22g |
---|---|
Cholesterol | 78,9mg |
Draslík | 703,8mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 110,8mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 249,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Fenykl obecný, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fenyklový Dauphinoise postup přípravy receptu:
1 | Brambory nakrájíme co nejvíce na tenko. Fenykl také nakrájíme na tenké plátky. Česnek utřeme. |
2 | Brambory, fenykl a česnek zalijeme mlékem a smetanou, osolíme a opepříme. Vaříme 10 minut na mírném plameni. |
3 | Tuto směs rozdělíme mezi dvě pečící mističky o objemu 150 ml a posypeme parmazánem. Pečeme 40 minut na 180 °C, dokud brambory nejsou měkké. |
Poznámka
Gratinované brambory jsou francouzskou klasikou, a tato krémová verze má navíc skvělou fenyklovou chuť.