Celozrnná vánočka

90 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
700 kcal
Bílkoviny
16 g
Tuky
34 g
Sacharidy
82 g
Vláknina
7 g
Cukr
22 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.
  • 2
    Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.
  • 3
    Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.
  • 4
    Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.
Anonymní uživatel
ne 11. 12. 2016
Celozrnná vánočka
Těsto mi pomohla zadělat a vykynout domácí pekárna. S vykynutým těstem se dobře pracovalo, recept "sedí" přesně, nemusela jsem přidávat mouku ani tekutinu. Co bych ale určitě příště přidala, je citronová kůra. Vánočka je vláčná, sladká akorát, ale taková nevýrazná, trochu citronové kůry by jí pospělo.