Celozrnná vánočka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnná vánočka
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 64998 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
150 g | Cukr moučkový |
60 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
50 g | Mandle |
250 ml | Mléko polotučné |
200 g | Mouka polohrubá |
400 g | Mouka pšeničná celozrnná |
100 g | Mouka sójová hladká |
1 špetka | Sůl |
250 g | Tuk Hera jedlý |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 45g |
---|---|
Cholesterol | 172,6mg |
Draslík | 334,7mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 197,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Mandle, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná celozrnná, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Mouka sójová hladká nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Celozrnná vánočka postup přípravy receptu:
1 | V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek. |
2 | Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout. |
3 | Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem. |
4 | Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu. |
Poznámka
Množství mléka upravíme podle potřeby. Stejným způsobem připravíme i mazanec.
Těsto mi pomohla zadělat a vykynout domácí pekárna. S vykynutým těstem se dobře pracovalo, recept "sedí" přesně, nemusela jsem přidávat mouku ani tekutinu. Co bych ale určitě příště přidala, je citronová kůra. Vánočka je vláčná, sladká akorát, ale taková nevýrazná, trochu citronové kůry by jí pospělo.