Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Celozrnná vánočka 5 1
Celkový čas: 90 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Šéfkuchař (31%)
ID receptu: 64998
Kategorie: Sladké pečivo

Ingredience

150 g Cukr moučkový
60 g Droždí
50 g Hrozinky
50 g Mandle
250 ml Mléko polotučné
200 g Mouka polohrubá
400 g Mouka pšeničná celozrnná
100 g Mouka sójová hladká
1 špetka Sůl
250 g Tuk Hera jedlý
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

35% Kalorie 700 kcal
Kilojoule 2 928kJ
23% Sacharidy 82 g
45% Tuky 34 g
16% Sodík 316 mg
28% Bílkoviny 16 g
Celozrnná vánočka
  • Celozrnná vánočka
  • 1
  • Celozrnná vánočka
  • 2
  • Vložit obrázek

Celozrnná vánočka postup přípravy receptu:

1

V míse smícháme celozrnnou mouku, polohrubou mouku a hladkou sójovou mouku. Vyhloubíme důlek, do kterého vsypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Necháme vzejít kvásek.

2

Když kvásek vzejde, přidáme rozpuštěný, vychladlý tuk, žloutky, špetku soli, rozinky a nasekané mandle. Zaděláme tužší těsto, které necháme asi 1 hodinu kynout.

3

Z těsta potom upleteme vánočku. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem.

4

Vánočku pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.

Poznámka

Množství mléka upravíme podle potřeby. Stejným způsobem připravíme i mazanec.

Komentáře a hodnocení

 
bruschetta
Celozrnná vánočka
Těsto mi pomohla zadělat a vykynout domácí pekárna. S vykynutým těstem se dobře pracovalo, recept "sedí" přesně, nemusela jsem přidávat mouku ani tekutinu. Co bych ale určitě příště přidala, je citronová kůra. Vánočka je vláčná, sladká akorát, ale taková nevýrazná, trochu citronové kůry by jí pospělo.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept