Domácí kuřecí šunka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 135 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí kuřecí šunka
Domácí kuřecí šunka
Celkový čas: | 135 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | Beata |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (72%) |
ID receptu: | 65279 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 64,0mg |
Draslík | 371,1mg |
Vláknina | 8,0mg |
Vitamín A | 30,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Med včelí, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kuřecí prsa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Rychlosůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí kuřecí šunka postup přípravy receptu:
1 | Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v sekáčku potravin na jemnou fáš. K masu přidáme sůl, pragandu – řeznickou rychlosůl, med a maso buď rukou, nebo v robotu za pomocí háku hněteme. V průběhu důkladného hnětení přiléváme po menším množství studenou vodu. Dobře propracovanou směs dáme do nádoby, zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a necháme nejlépe 24 hodin odležet. Jednou v polovině odležení promícháme. |
2 | Směsí naplníme nádobu šunkovou do kterého jsme dali mikroténový sáček. Masovou směs dáváme po částech a dobře ji zatlačujeme, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Sáček nahoře přeložíme nebo stočíme a šunkovar uzavřeme víkem s pružinou a pootočením zajistíme. Vložíme do hrnce s horkou vodou 80°C, která sahá jen kousek pod okraj šunkovaru. Na šunkovar v hrnci nebo na okraj hrnce připevníme teploměr, který bude ponořený do vody a bude měřit její teplotu. |
3 | Od doby, kdy teplota vody opět dosáhne 80°C, tak tuto teplotu udržujeme 90 - 100 minut. Pak šunkovar vyjmeme, zchladíme ponořením do studené vody a dáme do chladničky vychladit důkladně. Teprve pak šunku vyjmeme a nakrájíme. |
Poznámka
Voda do hrnce - podle potřeby. K přípravě šunky jde použít hrnec na vaření špaget a chřestu. Bývají už ale k dostání šunkovary v sadě s hrncem a teploměrem. Šunka po uvaření váží 1 kg. Místo pragandy jde použít klasická sůl, šunka bude zdravější, ale bude mít trochu jinou chuť a bude našedlá.
Šunku dělávám doma poměrně často a této, z kuřecího masa, dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet.