Zdravý recept

Domácí kuřecí šunka

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Domácí kuřecí šunka 5 1
Celkový čas: 135 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 100 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 65279

Ingredience

1 kg Kuřecí prsa
1 polévková lžíce Med včelí
10 g Rychlosůl
12 g Sůl
2 dl Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

6% Kalorie 120 kcal
Kilojoule 502kJ
0% Sacharidy 2 g
3% Tuky 3 g
29% Sodík 582 mg
38% Bílkoviny 21 g

Domácí kuřecí šunka postup přípravy receptu:

1

Kuřecí prsa nakrájíme na menší kousky a zhruba 200 - 250 g rozkutrujeme v sekáčku potravin na jemnou fáš. K masu přidáme sůl, pragandu – řeznickou rychlosůl, med a maso buď rukou, nebo v robotu za pomocí háku hněteme. V průběhu důkladného hnětení přiléváme po menším množství studenou vodu. Dobře propracovanou směs dáme do nádoby, zavíčkujeme nebo překryjeme fólií a necháme nejlépe 24 hodin odležet. Jednou v polovině odležení promícháme.

2

Směsí naplníme nádobu šunkovou do kterého jsme dali mikroténový sáček. Masovou směs dáváme po částech a dobře ji zatlačujeme, aby nevznikaly vzduchové bubliny. Sáček nahoře přeložíme nebo stočíme a šunkovar uzavřeme víkem s pružinou a pootočením zajistíme. Vložíme do hrnce s horkou vodou 80°C, která sahá jen kousek pod okraj šunkovaru. Na šunkovar v hrnci nebo na okraj hrnce připevníme teploměr, který bude ponořený do vody a bude měřit její teplotu.

3

Od doby, kdy teplota vody opět dosáhne 80°C, tak tuto teplotu udržujeme 90 - 100 minut. Pak šunkovar vyjmeme, zchladíme ponořením do studené vody a dáme do chladničky vychladit důkladně. Teprve pak šunku vyjmeme a nakrájíme.

Poznámka

Voda do hrnce - podle potřeby. K přípravě šunky jde použít hrnec na vaření špaget a chřestu. Bývají už ale k dostání šunkovary v sadě s hrncem a teploměrem. Šunka po uvaření váží 1 kg. Místo pragandy jde použít klasická sůl, šunka bude zdravější, ale bude mít trochu jinou chuť a bude našedlá.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Domácí kuřecí šunka
Šunku dělávám doma poměrně často a této, z kuřecího masa, dávám palec nahoru a doporučuji vyzkoušet.sunglasses

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept