Cukrové motánky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cukrové motánky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 65852 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
80 g | Cukr krupice |
20 g | Droždí |
80 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na potření a posypání | |
---|---|
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
40 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 130,9mg |
Draslík | 135,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 113,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Cukrové motánky postup přípravy receptu:
1 | Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, větší část mouky se špetkou soli a vše dobře propracujeme. Necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. |
2 | V míse utřeme máslo se zbylým cukrem a s vejci do pěny. Vmícháme do nakynutého těsta a nakonec zapracujeme zbylou mouku. |
3 | Na pomoučněném vále vytvarujeme z těsta motánky tak, že spleteme vždy dva pruhy těsta jako cop. Motánky dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme je chvíli kynout. |
4 | Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 minut. |
5 | Ještě horké motánky potřeme rozpuštěným máslem a silně posypeme moučkovým cukrem, nebo je můžeme v cukru obalit. |
Poznámka
1
Jsou skvělé