Špenátová polévka (zdravotní) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 180 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátová polévka (zdravotní)
Celkový čas: | 180 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 160 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 72 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
30 g | Celer bulvový |
70 g | Máslo čerstvé |
350 ml | Mléko polotučné |
60 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g | Mrkev kořen |
30 g | Petržel kořen |
600 g | Špenát listový čerstvý |
7 g | Sůl |
200 g | Telecí kosti |
40 g | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 28,8mg |
Draslík | 364,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,9mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Petržel kořen, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
.jpg?ver=11)
Špenátová polévka (zdravotní) postup přípravy receptu:
1 | Kosti dobře omyjeme, rozsekáme a vložíme do hrnce. Zalijeme je studenou vodou, osolíme a uvedeme do varu. Vaříme je zvolna nejméně 2 hodiny. |
2 | Do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou a na tenčí plátky nakrájenou kořenovou zeleninu, doměkka ji uvaříme a vývar scedíme. |
3 | Dávku prosáté mouky za občasného promíchání na sucho opražíme a za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem z kostí a zeleniny. |
4 | Uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně půl hodiny. |
5 | Ke konci varu přilijeme mléko, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem. |
6 | Špenát očistíme, spaříme a jemně nasekáme nebo nameleme. Zamícháme jej do procezené polévky, krátce povaříme, přilijeme rozmíchaná vejce a necháme je srazit. |
7 | Nakonec polévku zjemníme máslem, dochutíme solí a krátce převaříme. |
Poznámka
Vejce slepičí: (1ks)