Mozečková polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mozečková polévka
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 77 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
200 g | Hovězí mozek |
2 l | Hovězí vývar základní |
0,6 g | Kmín celý |
40 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko polotučné |
120 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 g | Muškátový květ |
0,6 g | Pepř černý mletý |
6,6 g | Petržel - nať |
13,3 g | Polévkové koření |
10 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
80 g | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 616,1mg |
Draslík | 190,2mg |
Vláknina | 886,6mg |
Vitamín A | 30,4mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí mozek, Hovězí vývar základní, Kmín celý, Muškátový květ, Sůl, Tuk mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Polévkové koření, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Mozečková polévka postup přípravy receptu:
1 | Hovězí mozek odblaníme a omyjeme, rozsekáme a podusíme na části tuku. Během dušení jej mírně osolíme. |
2 | Ze zbylé dávky tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, přidáme kmín, mletý květ a pepř. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem. |
3 | Uvedeme do varu a za občasného prošlehání alespoň 20 minut zvolna vaříme. |
4 | Ke konci varu do polévky přilijeme mléko, povaříme, procedíme, přidáme připravený mozek a velmi krátce povaříme. |
5 | Nakonec polévku dochutíme polévkovým kořením, dosolíme a důkladně provaříme. |
6 | Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání spolu se žemlí, nakrájenou na kostičky a osmaženou na másle. |