Mazaný pletenec - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mazaný pletenec
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 7956 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
1 ks | Citrony |
80 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 hrst | Hrozinky |
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
2 polévková lžíce | Mandle |
100 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
4 polévková lžíce | Rum |
70 g | Solamyl |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 109,5mg |
Draslík | 196,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,8mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr krupice, Hrozinky, Kypřicí prášek do pečiva, Mandle, Ořechy vlašské, Rum, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Solamyl mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mazaný pletenec postup přípravy receptu:
1 | Nejprve utřeme máslo s cukrem metličkami do světlé pěny. Snížíme otáčky a přidáváme 2 vejce, citronovu kůru nastrouhanou z celého citronu, vanilkový cukr, sůl a rum. Nakonec střídavě přidáváme mouku smíchanou s maizenou a kypřicím práškem a vlažné mléko. |
2 | Poté těsto vyklopíme na moukou posypaný vál a propracujeme dohladka. |
3 | Ořechy a rozinky propláchneme horkou vodou, mandle spaříme, oloupeme, opražíme a vše přidáme do těsta. |
4 | Rozdělíme jej na tři díly, vyválíme válečky a spleteme do copu. |
5 | Na plechu vyloženém pečicím papírem cop stočíme do tvaru věnce a potřeme prošlehaným vejcem. |
6 | Pečeme v troubě předehřáté na 180C dozlatova. Hotový věnec necháme vychladnout na mřížce, posypeme moučkovým cukrem a podáváme. |