Rybízový koláč s marcipánem
85 min.

Ingredience
- 225gramůMáslo čerstvé
- 200gramůRybíz bílý
- 200gramůRybíz černý
- 200gramůRybíz červený
- 300gramůMarcipánová hmota surová
- 225gramůMouka polohrubá
- 1lžíceTuk
- 50gramůCukr krupice
- 2kusyPomeranče
- 3kusyVejce slepičí
- 8plátkůŽelatina bílá plátky
- 150gramůTuk Hera jedlý
- 4lžíceCukr moučkový
Počet porcí:
12Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
521 kcal
Bílkoviny
7 g
Tuky
32 g
Sacharidy
52 g
Vláknina
3 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr a Heru a vše velmi důkladně promícháme elektrickým hnětačem. Poté si pomoučíme ruce a hněteme těsto ještě ručně, až je zcela hladké a mírně lesklé.
- 2Z těsta utvoříme bochánek, který nejprve zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky.
- 3Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů, plynovou na stupeň 3-4). Koláčovou formu si vymažeme tukem. Těsto po vyjmutí z chladničky ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme kruh, který by měl být asi o 2 cm větší než je dno formy. Těsto vložíme do formy a utvoříme okraje (asi 2 cm vysoké). Dno těsta propícháme vidličkou a vložíme asi na 15 minut do předehřáté trouby.
- 4Pečlivě obereme rybíz, omyjeme a necháme okapat. Marcipánovou hmotu, vejce a máslo promícháme v míse elektrickým šlehačem, až vznikne hustý krém, kterým stejnoměrně potřeme předpečený koláčový korpus.
- 5Snížíme teplotu v troubě na 170 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 150 stupňů, v plynové na stupeň 2) a koláč pečeme ještě asi 30 minut, dokud nejsou jeho okraje zlatohnědé. Necháme zcela vychladnout.
- 6Mezitím necháme ve studené vodě změknout želatinu, vymačkáme ji a necháme rozpustit v horké vodě. Vymačkáme si pomeranče a odměříme 150 ml šťávy, kterou smícháme s rozpuštěnou želatinou a moučkovým cukrem. Vmícháme rybíz a směs necháme asi 30 minut v lednici, až začne tuhnout. Touto směsí pak potřeme vychladlé dno koláče a necháme v lednici, dokud náplň zcela neztuhne.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.