Rybízový koláč s marcipánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybízový koláč s marcipánem
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 796 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
300 g | Marcipánová hmota surová |
225 g | Máslo čerstvé |
225 g | Mouka polohrubá |
2 ks | Pomeranče |
200 g | Rybíz bílý |
200 g | Rybíz černý |
200 g | Rybíz červený |
1 polévková lžíce | Tuk |
150 g | Tuk Hera jedlý |
3 ks | Vejce slepičí |
8 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 85,4mg |
Draslík | 245,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 198,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr moučkový, Pomeranče, Rybíz bílý, Rybíz černý, Rybíz červený, Tuk, Vejce slepičí, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Tuk Hera jedlý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Rybízový koláč s marcipánem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosijeme mouku, přidáme cukr a Heru a vše velmi důkladně promícháme elektrickým hnětačem. Poté si pomoučíme ruce a hněteme těsto ještě ručně, až je zcela hladké a mírně lesklé. |
2 | Z těsta utvoříme bochánek, který nejprve zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 30 minut do ledničky. |
3 | Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 180 stupňů, plynovou na stupeň 3-4). Koláčovou formu si vymažeme tukem. Těsto po vyjmutí z chladničky ještě jednou důkladně prohněteme a na pomoučeném vále rozválíme kruh, který by měl být asi o 2 cm větší než je dno formy. Těsto vložíme do formy a utvoříme okraje (asi 2 cm vysoké). Dno těsta propícháme vidličkou a vložíme asi na 15 minut do předehřáté trouby. |
4 | Pečlivě obereme rybíz, omyjeme a necháme okapat. Marcipánovou hmotu, vejce a máslo promícháme v míse elektrickým šlehačem, až vznikne hustý krém, kterým stejnoměrně potřeme předpečený koláčový korpus. |
5 | Snížíme teplotu v troubě na 170 stupňů Celsia (v horkovzdušné na 150 stupňů, v plynové na stupeň 2) a koláč pečeme ještě asi 30 minut, dokud nejsou jeho okraje zlatohnědé. Necháme zcela vychladnout. |
6 | Mezitím necháme ve studené vodě změknout želatinu, vymačkáme ji a necháme rozpustit v horké vodě. Vymačkáme si pomeranče a odměříme 150 ml šťávy, kterou smícháme s rozpuštěnou želatinou a moučkovým cukrem. Vmícháme rybíz a směs necháme asi 30 minut v lednici, až začne tuhnout. Touto směsí pak potřeme vychladlé dno koláče a necháme v lednici, dokud náplň zcela neztuhne. |
Poznámka
Příprava trvá asi 40 minut, pečení celkem 45 minut, chlazení asi 60 minut.