Čistý zeleninový vývar - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čistý zeleninový vývar
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 831 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,5 ks | Celer bulvový |
2 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
1 špetka | Hřebíček |
3 ks | Kapusta hlávková |
3 ks | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej sójový |
6 ks | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 91g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 54g |
Vitamín A | 80g |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 665,0mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 28,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Celer řapíkatý, Cibule, Hřebíček, Kapusta hlávková, Pepř černý celý, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen, Olej sójový, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Čistý zeleninový vývar postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Neloupanou cibuli rozčtvrtíme. Opláchnutý pórek podélně rozpůlíme a nakrájíme na drobno podobně jako kapustu a řapíkatý celer. |
2 | Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a zeleninu opečeme do zlatova. Přidáme petrželku, bylinky, koření, osolíme a zalijeme vodou. |
3 | Přivedeme k varu, potom teplotu snížíme a přikryté zvolna vaříme asi 50 minut. |
4 | Vývar procedíme přes husté síto. Vývar můžeme zahustit nebo ho použít jako základ na omáčky nebo dušené pokrmy.Z tohoto množství přísad připravíme asi 1l zeleninového vývaru. |