Jednoduchý recept

Jablková žemlovka

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Jablková žemlovka 5 1
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (15%)
ID receptu: 8868

Ingredience

150 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
10 g Hrozinky
500 g Jablka
5 dl Mléko polotučné
150 g Máslo čerstvé
5 dkg Ořechy vlašské
1 kávová lžička Skořice mletá
2 ks Vejce slepičí
8 ks Žemle tuková

Nutriční hodnoty jedné porce

51% Kalorie 1,003 kcal
Kilojoule 4 197kJ
36% Sacharidy 130 g
63% Tuky 48 g
2% Sodík 43 mg
33% Bílkoviny 19 g

Jablková žemlovka postup přípravy receptu:

1

Veku nebo žemle, případně vánočku nakrájíme na tenké plátky.

2

Vymastíme pekáč polovinou másla, na dno poskládáme vedle sebe 1/3 plátků žemle, kterou jsme před tím namočili v rozšlehaných vejcích s mlékem.

3

Na plátky pak rozprostřeme polovinu nastrouhaných nebo nakrájených jablek, posypeme opranými a spařenými rozinkami, polovinou krupicového cukru smíchaného s vanilkovým cukrem a skořicí. Také můžeme posypat strouhanými ořechy a rozinkami.

4

Potom položíme vrstvu žemle namočené ve vejcích s mlékem a na žemle dáme zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí, rozinkami a ořechy.

5

Poslední vrstvu tvoří opět plátky smočené žemle. Pokapeme je zbytkem rozpuštěného másla a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme dorůžova.

6

Upečenou žemlovku rozdělíme na čtvercové porce a posypeme moučkovým cukrem.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Jablková žemlovka
Žemlovka...někdo ji miluje a někdo nesnáší. Já ji své rodině občas udělám a ponejvíce s jablky. V tomto receptu bych doporučovala dát jablek o dost více a taky přidat rozinky. Potřebovala jsem i o dost více mléka, ale to bude tím, že jsem měla starší pečivo. Cukr si přidá každý dle potřeby, někdo sladí více a někdo méně. Naopak jsem ubrala trochu másla, ale to už je na každém.smile

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept