Hrachová polévka s uzeným bůčkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Hrachová polévka s uzeným bůčkem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 89 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
13,3 g | Česnek |
200 g | Hrách loupaný |
0,3 g | Majoránka |
80 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 g | Pepř černý mletý |
13,3 g | Polévkové koření |
13,3 g | Sůl |
66,6 g | Tuk |
400 g | Vepřový bok uzený |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 976,6mg |
---|---|
Cholesterol | 25,1mg |
Draslík | 154,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Majoránka, Sůl, Tuk, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hrách loupaný, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Polévkové koření, Vepřový bok uzený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Hrachová polévka s uzeným bůčkem postup přípravy receptu:
1 | Hrách přebereme a několikrát dobře propláchneme. Zalijeme jej vodou a necháme máčet, aby nabobtnal. |
2 | Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme doměkka a prolisujeme. |
3 | Uzený vepřový bůček opláchneme, zalijeme vodou a uvaříme téměř doměkka. Uvařený bůček vykostíme a nakrájíme na menší kousky. |
4 | Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou zásmažku. Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a přidáme majoránku a pepř, uvedeme do varu a za občasného prošlehání vaříme zvolna nejméně 10 minut. |
5 | Potom přidáme česnek utřený se solí a prolisovaný hrách, polévku dovaříme a procedíme hustým cedníkem. |
6 | Nakonec do polévky vložíme nakrájený uzený bůček, přidáme polévkové koření a důkladně provaříme. |
Poznámka
Voda pitná: na namočení a uvaření hrachu