Slaný koláč – quiche
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Slaný koláč – quiche

Obrázek

I z několika základních surovin se dá připravit lahodný a neobyčejný pokrm. Příkladem může být slaný koláč, francouzsky quiche. Můžete ho podávat jako lehký oběd, teplou večeři nebo zastudena jako svačinu, můžete si ho s sebou vzít třeba i do práce. A nejlepší je, že náplň koláče můžete uzpůsobit podle toho, jaké suroviny máte zrovna doma.

Pravý quiche se připravuje z křehkého těsta a náplně, jejíž základ tvoří vejce a smetana ke šlehání. Nicméně na slaný koláč lze použít i listové těsto – to můžete koupit už hotové, anebo si ho doma vyrobit. My si ale řekneme, jak připravit zmiňované křehké těsto. To můžete využít i při přípravě sladkého koláče.

Křehké těsto

Suroviny na 1 koláčovou formu o průměru 24 cm

  • 180 g hladké mouky

  • 80 g másla

  • 2 lžíce studené vody

  • 1 lžička soli

Hladkou mouku promícháme se solí, máslo vytažené rovnou z lednice nakrájíme na malé kousky a přidáme k mouce. Prsty směs zpracujeme na drobenku a přidáme vodu, propracujeme. Při zpracovávání těsta postupujeme rychle, aby se máslo nerozpustilo. Mělo by nám vzniknout nelepivé a nedrobivé těsto. To zabalíme do potravinové folie a uložíme alespoň na půl hodiny do lednice. Potom těsto vyválíme na tenkou placku (asi 3 mm), tu opatrně přeneseme do koláčové formy a prsty vytvarujeme podle formy, přečuhující okraje odkrojíme ostrým nožem. Dno propícháme vidličkou a nasypeme na něj suché luštěniny. Korpus pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C po dobu 15 minut, potom luštěniny vysypeme a koláč dopékáme dozlatova, asi 5 minut. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.

Recepty na náplně

Korpus na quiche už máme připravený, zbývá jen zvolit náplň. Můžete si vybrat některý z následujících receptů, anebo si ingredience nakombinovat dle vlastní chuti nebo obsahu spíže a ledni

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist