Nejlepší maso na grilování
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nejlepší maso na grilování

Obrázek

Češi jsou známí milovníci grilovaček a nyní je přesně to období, kdy si rádi posedíme s přáteli na zahradě nebo aspoň na balkoně u nějakého dobrého jídla. Víte ale, jaké maso se grilování hodí a jaké nikoliv? A jak ho správně upravit, aby bylo propečené, ale nikoliv vysušené, a jak z něj dostat nejvíc chuti?

Ačkoliv se stává stále populárnější grilovaná zelenina a další bezmasé grilované pochoutky, klobásy a maso zůstává stálicí českých grilovacích párty. Pokud chcete být za hvězdu, je načase přípravu grilovaného masa dovést k dokonalosti!

Jaké maso se hodí

Ke grilování volte maso, které nevyžaduje dlouhou tepelnou úpravu, tedy není příliš šlachovité a klihovité. Takové maso by bylo tuhé i po hodinivém trápení na grilu. Vybírejte tedy takové kusy masa, které jsou libové, s tukovým mramorováním nebo tukovou vrstvou po obvodu. Vyzkoušet můžete kotletu, krkovici, různé steakové maso (veverka, T-bone, květová špička, nízký roštěnec apod.), kuřecí a krůtí prsa, panenskou svíčkovou. Maso nakrájejte na plátky silné dva až čtyři centimetry, kuřecí a krůtí prsa rovněž rozdělte na menší, stejně velké části.

Kosti i tuk vítány

Je samozřejmé, že chcete jíst libové, anebo jen trochu prorostlé maso, a ne vypečený tuk. Avšak libové maso se snadno vysuší a nemá tolik chuti. Jak jistě znáte z přípravy masových vývarů, ty části masa, které považujeme za méně hodnotné, jako jsou šlachy, kosti a tukové vazivo, mají nejvýraznější chuť. Pokud tedy koupíte krkovici s kostí nebo kotletu s tukovou vrstvou po obvodu, neodřezávejte tyto „nejedlé“ části. Uvidiíte, že masu dodají šťavnatost a zvýrazní jeho chuť. Před servírováním můžete nežádoucí části odstranit, anebo nechat na strávnících, aby si maso okrájeli a kosti a tuk nechali stranou.

Aby se maso nezkroutilo

Každý, kdo někdy griloval nebo zprudka opékal kotlety či krkovici, se jistě setkal s nežádoucím jevem zkroucení plátku masa. To je způsobeno tím, že vazivová blána, která obepíná sval, se při tepelné úpravě smšťuje, a tedy nutí maso změnit svůj tvar do podoby jakési vybouleniny. Abyste tomu předešli, je třeba ostrým nožem udělat asi čtyři mělké zářezy po obvodu každého plátka masa – cílem není maso rozřezat, pouze přerušit zmiňovanou blánu.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist