Grilování pro vegany a vegetariány? Zkuste portobello!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Grilování pro vegany a vegetariány? Zkuste portobello!

Obrázek

Co by bylo léto bez grilování? Většina lidí si potrpí na pořádném kusu masa v marinádě a grilovacích klobásách, avšak ne každý si v mase a uzeninách libuje. Vegetariánů a veganů stále přibývá a je třeba mít v záloze nějakou pochoutku i pro ně.

Pokud chcete grilovat něco bezmasého, svělou volbou jsou sýry. Může to být camembert, oštiepok či kyperský halloumi, všechny chutnají skvěle a oblíbí si je i masožravci. Pro vegany však sýry nepřipadají vůbec v úvahu – jako alternativa se nabízí tofu, ale jeho příprava vyžaduje trochu cviku. Skvělá je samozřejmě i grilovaná zelenina, avšak ta je lepší jako příloha než jako „náhrada masa“. Pro tento účel se skvěle hodí portobello.

Co je portobello?

Patrně už jste se s portobellem někdy setkali, možná jen nevíte, že se mu tak říká. Portobello je druh žampionu, má světle hnědý klobouk a oproti běžným žampionům je větší a plošší. Na grilování je proto ideální – jeden žampion je stejně velký jako menší plátek masa nebo burger, lépe se s ním manipuluje než s malými houbami. Portobello má masitou chuť a je krásně šťavnatý, což z něj činí opravdovou lahůdku. Kromě toho, že skvěle chutná, je ale i velmi zdravý – obsahuje bílkoviny (maso tedy téměř zcela nahradí i po nutriční stránce), vlákninu, fosfor, draslík, měď, mangan, zinek i vitamin B6. Díky tomu prospívá činnosti svalů a nervové soustavy a udržuje normální krevní tlak. Kromě toho má portobello (stejně jako ostatní houby) schopnost vytvářet si vitamin D ze slunečního záření, a tedy nám může posloužit jako dobrý zdroj tohoto vitaminu. A ještě jedna unikátní vlastnost – portobello obsahuje selen, který je nezbytný pro správné fungování štítné žlázy a mužských pohlavních žláz a který rovněž působí jako prevence vzniku rakoviny (zejména rakoviny tlustého střeva).

Jak portobello upravit

Portobello je vcelku univerzální surovinou, může se použít místo masa v různých pokrmech. Často se spodní strana kloboučků s lupeny plní různými ingrediencemi a zapéká. Nás ale bude zajímat především grilování. Portobello je možné grilovat na jakémkoliv grilu i na grilovací pánvi, doporučujeme ho na horký povrch položit vrškem klobouku dolů a neotáčet, aby šťáva zachycená v klobouku nevytekla na rošt. Jednak by nám to na grilu udělalo pěknou neplechu a také bychom přišli o část této lahůdky.

Klobouky portobella je možné před grilováním zlehka potřít olivovým olejem, osolit a okořenit. Dobrou volbou je koření na gyros nebo provensálské koření, ale vyzkoušet můžete třeba jen česnek, klidně i čerstvý, nebo na žampion položit snítku rozmarýnu. Portobello se během grilování trochu zmenší, ztmavne a změkne. Hotový žampion můžete podávat tak, jak je, anebo ho použít místo mletého masa do burgeru. Skvěle si v něm rozumí s balkánským sýrem a čatním z červené cibule.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist