Popeleční středa: začíná 40 dní půstu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Popeleční středa: začíná 40 dní půstu

Obrázek

Postní doba je obdobím, ve kterém se katolíci na celém světě postí a činí pokání, což je má připravit na nejvýznamnější křesťanské svátky – Velikonoce. Začíná Popeleční středou. Jedná se o pohyblivý svátek, který každoročně připadá 46 kalendářních dnů před Velikonocemi.

Kdy je první den půstu?

V roce 2022 připadá Popeleční středa na 2. března a je to první den půstu, který bude trvat 40 dní (bez nedělí). Popeleční středa je dnem, kdy nastává období půstu. To znamená, že se nesmí maso teplokrevných zvířat, tučná a mastná jídla, sladkosti, alkohol a jí se jen jednoduché pokrmy

Letošní postní období začíná 2. března a potrvá do soboty 16. dubna. V souladu s kanonickým právem platným do roku 1983 trvala do Bílé soboty a právě tento den je přijímán jako okamžik jejího konce. Současný kodex kanonického práva však datum jeho ukončení sám neuvádí.

Co vařit na Popeleční středu?

Na Popeleční středu se vyplatí sáhnout po starých tradičních receptech, které se vyznačují jednoduchostí, postním charakterem a zároveň nabízejí velmi dobrou chuť. V ideálním případě by pokrmy měly být jednoduché a sestávat z ryb, zeleniny a moučných pokrmů. Zkuste si uvařit třeba čočku podle našeho receptu. Vemte si hrnec, vařečku a dejte se do vaření.

Suroviny:

2 mrkve (může být i petržel nebo celer) 1 cibule 1 velká lžíce miso pasty 1 sklenice rajčatové šťávy (nejlépe domácí) 1 šálek čočky (může být bílá, zelená nebo červená) 1/2 šálku hořčičných semínek

Postup:

Čočku a hořčici je nejlepší namočit přes noc, a pokud zapomenete - zalít vodou na 1/2 hodiny. Nakrájenou mrkev a cibuli podusíme ve vodě. Čočku uvaříme s hořčičnými semínky, přidáme zeleninu, rajčatovou šťávu a miso pastu. Lze přidat i dýňová / slunečnicová semínka. Po vložení do misky můžete zalít lněným nebo dýňovým olejem.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist