Odkud pochází beránek jako velikonoční symbol?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Odkud pochází beránek jako velikonoční symbol?

Obrázek Velikonoce s sebou nesou mnoho symbolů, ale čestné místo na svátečním stole zaujímá právě velikonoční beránek. Cukrový, pečený, čokoládový či jiný – má různé tváře, ale vždy symbolizuje totéž. Ne každý však ví, proč je tak důležitým prvkem každých Velikonoc. Co bychom měli vědět o velikonočním beránkovi?

 

Velikonoční beránek – odkud pochází jeho tradice?

Velikonoční beránek se zajíčkem a kuřátkem tvoří na velikonočním stole harmonický tým. Právě beránek však v této společnosti rozhodně kraluje. Může být z těsta, čokolády nebo z toho nejoblíbenějšího – cukru, ale zvíře symbolizuje vždy to samé. Většina výrobků ve velikonočním košíku má skrytý význam. Figurka beránka také znamená něco zvláštního - je jakýmsi symbolem Velikonoc. Proč?

V mnoha kulturách je beránek považován za obětní zvíře, protože symbolizuje nevinnost, jednoduchost a trpělivost, protože pokorně snáší stříhání a někdy i smrt. Příběh beránka začíná mnohem dříve, dávno před zrodem křesťanství. Židé přinášeli bohu Jahvemu jako oběti jehňata a beránky, které byly každodenní obětí, doplňující modlitby, zejména o svátcích a sabatu. Obzvláště důležitý byl beránek obětovaný během Pesachu, připomínající útěk z egyptského zajetí.

Velikonoční beránek je křesťanským symbolem Velikonoc Symbolika velikonočního beránka je hluboce zakořeněna v křesťanské tradici. Beránek je pro křesťany symbolem nejvýznamnějších svátků v liturgickém kalendáři – Velikonoc.

Velikonoční beránek na sváteční stůl

Velikonoční beránek je povinným prvkem každého velikonočního stolu. Především je to metafora pro samotného Krista, která nám připomíná jeho čistotu, mírnost, dobrotu a poslušnost. Tento obraz byl mezi prvními křesťany tak hluboce zakořeněn, že byl pokaždé zobrazen například na sochách nebo malbách v podobě velikonočního beránka.

Beránek se u nás objevil až v 17. století. Pak se - podle původu - připravoval z jiné hmoty: na vesnicích se pekl z cukru a másla, v královských měšťanských domech se používalo marcipánu. Při přípravě velikonoční snídaně se figurka beránka položila na obrácený talířek nebo hrnec, do kterého byla předtím zaseta řeřicha nebo oves.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist