Sezóna grilování je tu. Jak správně grilovat?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Sezóna grilování je tu. Jak správně grilovat?

Obrázek

Sezóna grilování začíná. Jakmile se večery oteplí natolik, že se dá pohodlně trávit venku, grily a podpalovače zmizí z pultů obchodů a my rádi zahájíme schůzky u rozpáleného roštu. Aby se však večer plně vydařil, je potřeba se na něj připravit o něco dříve.

 

Správné grilování – pravidla

Aby maso úžasně vonělo, vyplatí se ho potřít vlastní ručně vyrobenou marinádou a nechat alespoň pár hodin odležet, ale u tmavších mas se doporučuje marinovat přes noc. Směs různých bylinek, pepř, sůl, červená paprika a mletá sladká paprika, cibule na olivovém oleji obohatí každé maso. Pamatujte, že kuře samo o sobě nemá bohatou chuť, takže pokud ho budete podávat, pamatujte na vhodně bohatou marinádu. Doba marinování závisí na druhu masa a složení marinády – zpravidla nejkratší dobu marinujeme drůbež, nejdéle jehněčí.

Kromě masa můžete marinovat i zeleninu. Do marinády podobné jako na maso vložte libovolnou zeleninu - nakrájenou na kostičky nebo plátky a dejte na 2-3 hodiny do lednice, aby před grilováním nabrala chuť a vůni koření. Grilování masa je zdlouhavý proces, proto se vyplatí podávat nějaké občerstvení nebo saláty, aby hosté neměli příliš hlad. Jakmile zaženou první hlad, bude pro ně snazší čekat na pečené maso nebo rybu. Ke grilovaným masům a rybám přidejte bagetu, pečené brambory (je dobré je nejprve uvařit, aby byly dostatečně měkké) nebo grilovaný chléb s olivovým olejem a bylinkami.

Správné grilování

Zelenina se obvykle peče na hliníkovém plechu, aby se při grilování nadměrně nepřipalovala. Můžeme ji použít do salátů nebo vyrobit barevné špízy. Tvrdou zeleninu, jako jsou brambory, mrkev nebo celé kukuřičné klasy, je vhodné předem blanšírovat nebo předvařit. Jakmile jsou na grilu, nezapomeňte je pravidelně obracet a potřít je marinádou pomocí kartáče na vlasy, aby byly rovnoměrně propečené. Při grilování ryb je nejlepší používat dřevěné špachtle, které maso méně poškodí. Pro urychlení grilování a snížení rizika připálení jídla můžete použít gril s víkem nebo pekáč na gril.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist