Nejoblíbenější vánoční cukroví. Kde se vzaly perníčky?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nejoblíbenější vánoční cukroví. Kde se vzaly perníčky?

Obrázek

Liší se tvarem, tloušťkou, jemností a přísadami, ale vždy svádějí aromatickou, kořenitou vůní koření, navozující zimní večery a rodinnou atmosféru Vánoc. Přestože je perník považován za českou pochoutku, ve skutečnosti pochází z okolí dnešního Nizozemska a samotná tradice jeho pečení se pěstuje v různých částech Evropy – a nejenom tam.

Každá země má jiné perníčky

Mimořádně populární je perník v Německu, které je proslulé svou láskou k těmto sladkým, neodolatelným pochoutkám, ale perník se - v různých podobách - objevuje i na stolech dalších obyvatel starého kontinentu. Francouzská soutěska na pikantním medovém chlebu, známém jako pain d'épices, ve Švýcarsku kraluje ledový basilejský perník a v severních zemích - tenké perníčky ve tvaru zvířátek a srdíček. Pravděpodobně nejznámějším perníkem 21. století jsou díky masové kultuře britské perníčky zdobené různými polevami. Perníčky jsou oblíbeným druhem vánočního cukroví po celém světě.

Perníčky si díky své jedinečné vůni získaly mimořádnou oblibu a velmi ochotně se pečou v mnoha domácnostech. Receptů na perníčky je nespočet, můžete si je tedy vytvořit na mnoho způsobů, ale určitá chuť a vůně k perníku neodmyslitelně patří už řadu let a pravděpodobně zůstane vždy stejná jak v domácím pečení, tak v těch hotových. Existuje však nějaký vzor a recept na dokonalý perník? Vše záleží na vkusu – a ty mohou být velmi rozmanité. Dobré perníčky by měly být výjimečně aromatické, nadýchané a měkké. Měly by mít různé tvary, potěšit chuť bohatostí výrazného koření, šťavnatou náplní nebo sladkou, lehce drobivou polevou. Mezi tradičními perníkovými přísadami už léta kralují ořechy, med, osvěžující pomerančová kůra a samozřejmě čokoláda, která dokonale ladí se základními, kořenitými tóny perníkového těsta. Stále oblíbenějším doplňkem, který se navíc skvěle hodí k vůním perníku, je rum, který v kombinaci s višňovou náplní vytváří podmanivou fúzi chutí, které nelze odolat. Zdobení perníčků polevami patří mezi příjemně strávený čas s rodinou v předvánočním čase i v České republice.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist