Připravte si Tříkrálový koláč
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Připravte si Tříkrálový koláč

  Obrázek

V minulosti se velkorysý den, kdy slaví svátek Tři králové, nazýval dnem Zjevení Páně neboli Epiphany. Dnes 6. ledna se v kostelech žehná křída, kterou na dveře domů píšeme C+M+ B a k tomu číslo daného roku. Abyste udělali sladkou tečku za Vánocemi, můžete si připravit tříkrálový koláč.

Připravte si chutný koláč

Kdysi byl svátek Tří králů mnohem významnějším dnem, než jsou Vánoce. Například ve Španělsku se děti víc než na Ježíška těší na Tři krále, kteří jim nosí jejich vytoužené dárky. Tento pohanský svátek připomíná příchod tří mudrců do Betléma, kteří Ježíškovi donesli myrhu, kadidlo a zlato.

Na oslavu tohoto dne vznikl zvyk pečení tříkrálového koláče, jež je spojeno s řadou rituálů. Koláč pochází z Francie, kde se peče dodnes a lidé se předhánějí v tom, čí výtvor bude chutnější a originálnější. Základem tohoto koláče je zapečená figurka, tzv.féve. Dle tradice se ten, kdo ji objeví, stane pro daný den králem či královnou. Používají se plastové, keramické či porcelánové figurky, které mohou mít podobu oblíbeného sportovce, herce, panovníka i pohádkové postavy. Nahradit v českých poměrech lze tuto figurku také tím, že zapečete minci nebo například panáčka z některé z her.

Recept na tříkrálový koláč

Suroviny:

listové těsto 2 pláty,

100 g měkké máslo

100 g mleté mandle

100 g cukr

vejce

1 žloutek

figurka, mandle nebo fazole či mince

Postup:

Kulatou formu na koláč vyložte listovým těstem. Propíchněte vidličkou. Máslo smícháme s cukrem, přidáme vejce a nakonec mandle. Míchejte nebo mixujte při nízké rychlosti. Nalijte mandlovou směs na koláč. Na tajném místě (spíše na okraji než uprostřed) položte figurku či minci. Přikryjeme druhým plátem těsta a okraje pečlivě zalepíme. Propícháme vidličkou, potřeme žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 C a pečeme asi 30 minut. Po uplynutí této doby pečlivě hlídejte - koláč může potřebovat ještě 10 minut na pečení.

Nedoporučujeme však mražené těsto, protože hlavní předností listového těsta je vysoký obsah dobrého másla a tím se mražené potraviny jen těžko mohou pochlubit.



 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist