Sezóna chřestu je krátká. Proč ho jíst?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Sezóna chřestu je krátká. Proč ho jíst?

Obrázek S příchodem května se na trzích objevuje chřest. A právě s chřestem se nám jaro spojuje nejvíc. Sezóna je pro něj poměrně krátká, využívejte výhod jara jak můžete! Chřest přidáváme do těstovin, děláme rizoto, pečeme s další zeleninou, atd. Proč byste měli jíst chřest?

Nízkokolarický, ale výživný

Pro začátek skvělá zpráva pro lidi na dietě: chřest je nízkokalorický a skládá se z více než 90 % vody. Velkou část jeho kalorické hodnoty mají na svědomí bílkoviny. Díky tomu váš chřest zasytí a také napomáhá nárůstu svalové hmoty. Bude proto dokonalým doplňkem stravy všech sportujících lidí.

Chřest je doslova vitamínová bomba

Chřest je úžasným zdrojem vitamínů a minerálů. Kyselina listová v nich obsažená podporuje regeneraci organismu a příznivě působí na oběhový systém. Vitamíny C a E zlepšují stav pokožky, vlasů a nehtů, vápník a fosfor posilují zuby a kosti. Navíc obsahuje draslík, vlákninu, asparagin a betakaroten.

Má rovněž antioxidační vlastnosti. Obsahuje přírodní antioxidanty – vitamíny A, C a E a deriváty cysteinu, které zvyšují hladinu glutathionu produkovaného tělem. Jde o účinné látky, které čistí tělo od toxinů, regulují počet volných radikálů a zabraňují rozvoji rakovinných buněk.

Jak vařit chřest, aby neztratil své vlastnosti?

Chřest přináší našemu zdraví neocenitelné výhody. Při přípravě je důležité nepřipravovat jej o důležité živiny. Chřest byste proto neměli vařit v hrnci příliš dlouho – nejenže ztratí své zdravotní benefity, ale bude i hůře chutnat. Zelený chřest by se měl vařit asi 3 minuty a bílý méně než čtvrt hodiny, dokud nezměkne – jinak bude vláknitý. Nejlepším řešením je chřest uvařit v páře.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist