Velikonoční beránek a jeho historie
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Velikonoční beránek a jeho historie

Obrázek

Beránek je druh sladkého pečeného pokrmu, kterého připravujeme především na Velikonoce. Vyrábí se ze sladkého těsta, do kterého je možné přidat i kandované ovoce či rozinky. Povrch lze posypat cukrem, případně polít čokoládovou polevou, apod. Kde se vzal?

Historie velikonočního beránka

Tradice pečení velikonočního beránka je tady s námi více než tisíc let. Pochází z biblických dějin, které se vztahují do doby Mojžíše. Ten vyvedl izraelský lid z egyptského otroctví za “velké noci”. Připomínkou tohoto vysvobození byl obřad, kdy měla každá izraelské rodina přivést beránka do chrámu, obětovat ho a jeho krev odnést k oltáři. Obětovaný beránek byl pak upečen na ohni a sněden s nekvašeným chlebem.

V křesťanství tradice pečení začala již ze středověku, kdy jej začalo využívat jako Ježíše Krista jež prolil svou nevinnou krev na Goltském kříži. Podle křesťanství je beránek symbolem nevinnosti a naší záchrany. Dnes si můžete vybírat ze stovek receptů na sladkého beránka. Podle tradice byste ho měli upéct na Bílou sobotu, stejně jako mazance. Na Zelený čtvrtek se pekly jidáše, naopak k Velikonočnímu pondělí patří boží milosti. Na Velký pátek pátek se nepeklo, držel se půst.

Recept na velikonočního beránka

Suroviny:

300 g pšeničné polohrubé mouky

5 ks vejce - žloutky oddělené od bílků

2 ks celé vejce

250 g cukru

vanilkový cukr

citronová kůra

rozinky

máslo na vymazání formy

moučkový cukr, čokoládová poleva


Postup:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Formu důkladně vymazejte změklým máslem a vysypte trochou mouky. Dvě celá vejce a žloutky ušlehejte v míse s oběma druhy cukru do pěny, přidejte citronovou šťávu i kůru a mouku. V jiné nádobě vyšlehejte z bílků tuhý sníh (když nadzdvihnete metlu, špičky sněhu se ne­ohýbají) a lehce ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do ,obličejové‘ poloviny formy, přiklopte a vložte do trouby. Pečte zhruba pětatřicet minut, až je beránek krásně zlatý; přesvědčíte se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo. Beránka nechte ve formě vychladnout. Opatrně pak beránka vyklopte, posaďte na servírovací talíř, poprašte moučkovým cukrem, vytvořte malé důlky a vložte do nich rozinky jako oči. Můžete ho také přelít čokoládovou polevou (připravíte ji podle návodu na obalu) a nechat vychladit.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist