Tradiční Jidáše si upečte na Zelený čtvrtek

Jidáše jsou velikonoční pečivo ve tvaru provazu nebo malých bochánků. Připomíná Jidáše, který za třicet stříbrných Ježíše Krista zradil. Jak si je upéct najdete v našem článku.

Proč se pečou Jidáše na Zelený čtvrtek?

Velikonoce jsou symbolem jara a nového života a Zelený čtvrtek je dnem odpuštění. Jidáše se dříve v tento den podávaly k snídani a měly chránit před zdravotními neduhy a přinést pevné zdraví. Naši předci věřili také tomu, že dokáží chránit také před uštknutím hada nebo bodnutí vosy.

To však není z tradic všechno. Na Bílou sobotu upečte beránka a také mazanec na nedělní snídani. Na velikonoční pondělí připravte Boží milosti.

Recept na Jidáše

Jidáše mají obvykle tvar provazu či bochánků, ale můžete je vytvarovat jako malou vánočku, copánky zatočené dokolečka, apod. Těsto na jidáše je stejné jako na mazanec.

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky

  • 60 g krupicového cukru

  • 300 ml smetany na vaření (použít lze i smetanu ke šlehání nebo mléko)

  • 1 kostku droždí

  • 3 žloutky

  • 150 g másla

  • nastrouhanou citronovou kůru z 1 citronu

  • asi 2 lžičky citronové šťávy

  • vanilkový cukr

  • špetku soli

  • případně rozinky, med, nasekané mandle

Postup:

Připravte kvásek (pro usnadnění práce můžete použít také sušené droždí). Dále smíchejte cukr, mouku, 2 žloutky, vanilkový cukr, špetku soli, citronovou kůru a šťávu a změklé máslo. Na závěr přidejte smetanu. Vypracujte těsto a nechte ho zhruba hodinu kynout.

Z vykynutého těsta je třeba vyválet válečky a zaplést je do požadovaných tvarů – představivosti se meze nekladou. Při pečení použijte pečicí papír nebo plech vymažte máslem. Nechte je na plechu ještě čtvrt hodiny kynout a nakonec je potřete žloutkem; jidáše budou díky tomu po upečení krásně lesklé. Pečte při teplotě 160–180 °C zhruba 25 minut. Podávat je lze pokapané medem a posypané nasekanými mandlemi nebo posypané moučkovým cukrem.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.