Kolik kalorií se spálí při běhu? Jak se na tuto aktivitu připravit?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Kolik kalorií se spálí při běhu? Jak se na tuto aktivitu připravit?

Obrázek Komerční sdělení: Běhání se ne nadarmo řadí mezi jeden z nejpřirozenějších pohybů, které lidské tělo může vykonávat. Jak se na tuto aktivitu připravit a kolik se při ní spálí kalorií? To se povíme v dnešním článku. Blíží se jaro a s ním se také blíží znovuobnovení sportování ve venkovním prostředí. Pokud jste se ale po zimě rozhodli, že byste chtěli znovu začít sportovat a třeba i něco málo zhubnout, je běhání ta správná volba. A hned si řekneme proč.

Správné vybavení jako základ úspěchu

Jako u každého sportu, i u běhu je správné vybavení základem úspěchu. Díky správnému vybavení můžete totiž nejenom podávat vyšší výkony, ale i když jste úplní začátečníci, tak vám může správné vybavení pomoci k tomu, abyste se u běhání cítili skvěle, začalo vás bavit a vydrželi jste u něj. Pokud si totiž vyberete špatné, a hlavně nedostatečné vybavení, můžete se „těšit“ na nechtěné nadbytečné pocení, nepříjemné pocity tepla či chladna a v neposlední řadě také na bolestivé puchýře, které jsou bezesporu noční můrou každého běžce, protože vás až na několik dní mohou vyřadit z tréninku.

Pokud bychom měli zmínit jeden kus oděvu, který nesmí chybět v žádné výbavě správného běžce, tak jsou to pohodlné běžecké boty. Inspiraci na ně můžete načerpat například zde https://sportano.cz/bezecke-boty/terenni-bezecke-boty či zde https://sportano.sk/znacky/hoka. Další položkou, která se pro mnohé může zdát až nepotřebná a zbytečná, jsou ty správné ponožky. Ne každé vám totiž dopřejí takové pohodlí jako ty opravdu určené na běh. Ponožky určené na běh se vám totiž nebudou shrnovat, budou odvádět vlhkost a budou se také starat o komfort vašich chodidel. A to stejné budou dělat i svršky, které si budete oblékat. Pokud si vyberete ty správné, budete se cítit komfortně, nebudete se nadbytečně potit a celkově se na běh v tomto oblečení budete vždy těšit. Inspiraci na kousky, ve kterých se budete cítit opravdu skvěle, hledejte například zde https://sportano.cz/terenni-beh/obleceni-na-terenni-beh.

Obrázek

Jak se před během správně rozcvičit

Před běháním, stejně jako před jakýmkoli jiným sportem, je vhodné se alespoň krátce rozcvičit. I když to mnozí opomínají, rozcvičení před během vám může pomoci nejenom s eliminací zranění, které kvůli špatně připraveným svalům a šlachám vznikají, ale dokáže vám pomoci i zrychlit samotný běh.

Pro rozcvičení před během se nejvíce hodí dynamický strečink, který využívá protažení svalů v celém rozsahu. Základem rozcvičení před během jsou samozřejmě svaly dolní částí těla, a především dolních končetin. Málo kdo si však ale uvědomuje, že při běhu se namáhají i svaly krční páteře, zad a horních končetin, a tak by se i na tyto partie nemělo zapomínat. Začínat by se však vždy mělo ve směru od hlavy dolů, a tak nejprve začínáme kloubní mobilizací od krku přes ramena a celé horní končetiny a až následně k uvolnění kyčelního a kolenního kloubu včetně kotníku. Následovat pak může liftink, který je součástí atletické abecedy. Tyto pohyby však budou účinné jen pokud jim budete věnovat dostatečnou pozornost, a tak si na ně vyhraďte dostatek času.

Jelikož i z tohoto důvodu spousta lidí s běháním začíná, bylo by hloupé se nezmínit o přínosech běhání jako takového. Mimo to, že si tzv. vyčistíte hlavu a dostanete se do přírody, tak si i můžete pomoci co se vzhledové stránky týče. Za hodinu běhání totiž můžete spálit až 480 kcal. Není ale cílem hned přepálit začátek, a tak pokud s běháním teprve začínáte, zkuste chvíli zařadit pouze rychlou chůzi. Věřte, že to bude účinnější než příliš rychlý začátek a že si běhání hned nezprotivíte. K tomu, abyste díky běhu zhubli, je však potřeba i úprava stravy, a tak nečekejte, že samo běhání udělá hned nějaké zázraky. Hubnutí je dlouhodobý a komplexní proces, a i když může být běh dobrým pomocníkem, sám o sobě kouzelný není.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist