Piemont – vydejte se do věhlasného kraje lanýžů
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
2 2

Piemont – vydejte se do věhlasného kraje lanýžů

Obrázek Italská oblast nazývaná Piemont je úzce spjata s jedním velice váženým a vzácným kulinářským produktem, kterým je lanýž. Houba, jež je považována za jedinečný a specifický doplněk stravy. Vzhledem ke svému omezenému výskytu je také drahým a poměrně nedostatkovým zbožím. Vraťme se ale nejprve k samotné oblasti Piemont, o které náš článek vlastně pojednává.

Tento gastronomický kraj je určitým klimatickým spojením několika rozdílných míst, díky čemuž se zde daří výtečným bílým lanýžům a samozřejmě i jiným kuchařským specialitám, které jsou pro tuto oblast zcela vlastní.  Je to především rýže, ze které vedl logicky velice malý krůček ke gastronomické pochutině, kterou je celosvětově populární risotto.

Drsný kraj si žádá také drsnou kuchyni

Poměrně různorodé a pestré klima připravilo již kdysi dávno místním obyvatelům dosti drsné podmínky pro jakékoliv živobytí, které se určitým způsobem promítly také do tamní kuchyně. Té stále vévodí kromě dvou výše zmíněných pokrmů hlavně časté používání sádla a másla, jež je doprovázeno přípravou sýrové zeleniny.

Pakliže se budete oddávat špičkovému pokrmu v podání Piemontské kuchyně, jistě Vám přijde vhod i lahodný mok zdejšího vína, který si nese taktéž svoji znamenitou a dlouhou tradici. Právě tato netradiční a ve světě poměrně vyčnívající gastronomie, je lákadlem pro mnohé kulinářské cestovatele, kteří své chuťové buňky zásobí unikáty z celého světa.

Co nabízí Piemont kromě světoznámých lanýžů?

Bílý lanýž však není jedinou dominantou Piemontu. V útrobách tamních kuchyní naleznete populární smetanové deserty Panna Cotta nebo druh pečiva s označením Grissini Torinesi. Ve své podstatě lze tvrdit, že Piemontští kuchaři se snaží využívat pouze vlastní suroviny z této oblasti, díky čemuž vznikly originální a chuťově velice ojedinělé recepty.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
xenia
Dala by se přidat poznámka i o lanýžích černých? Např.: výskyt, užití, chuť, cena...

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist