Deset chyb u italské kuchyně!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Deset chyb u italské kuchyně!

Obrázek Kečup na špagetách je jeden z největších hříchů proti italské kuchyni – a je jich mnohem víc…

Italská kuchyně je jedna z nejlepších na světě, a není to jen pizza, těstoviny nebo různé zeleninové saláty. Patří do ní i polévky, vynikající sýry, uzeniny a salámy, ale i ryby a dary moře nebo také zmrzlina a tiramisu.

Pizza italskou kuchyni proslavila po celé planetě. Jednoduché těsto se připravuje z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje, na něj se pak pokládají podle chuti různé další suroviny a vše se zapeče. Na správné italské pizze nesmí chybět rajčata a mozarella.

Těstoviny jsou pro Itálii typické stejně jako pizza. Vyrábí se především ze semolinové mouky, ale jsou i těstoviny vaječné. Italové mají na 400 druhů těstovin, nejznámější jsou špagety, ravioli, lasagne a tortellini.

Sýry mají i italské kuchyni své pevné místo. Například parmazán se používá převážně na těstoviny, mozarella na pizzy…

Uzeniny a salámy nejvíce pochází z kraje Emilia Romagna, typická je mortadella nebo sušená šunka prosciutto.

Italové v kuchyni ve velkém množství využívají i zeleninu. Připravují z ní čerstvé saláty nebo oblohy k hlavním jídlům. Oblíbenou zeleninou jsou hlavně rajčata, chřest, cuketa, lilek a fenykl.

Především na severu Itálie v krajích Lombardia a Piemonte se často vaří i rýže. Ta se také přidává do polévek. Známou polévkou je hustá a pikantní Acquacotta z Toskánska, která se vaří z rajčat, celeru, mrkve i dalších druhů zeleniny a sušených hub. Podává se s vařeným vejcem. Italové umí i vynikající polévky z ryb a darů moře.

Maso se v Itálii nejčastěji používá telecí a kuřecí. Připravuje se mnoha způsoby, nejoblíbenější je grilování, dušení a vaření.

Ryby se zde smaží, grilují a pečou s citronovou šťávou a různým kořením. Výborně dokážou Italové připravit i dary moře – ústřice, kraby, humry, chobotnice, langusty, raky i sépie.

Zapomenout nemůžeme ani na lahodnou pravou italskou zmrzlinu nebo tiramisu. Jeho základem je sýr Mascarpone, vaječné žloutky, cukr, silné espresso, máslo a kvalitní kakao.

K tomu všemu samozřejmě patří i výborná italská vína, která také patří k nejlepším na světě. 

Hříchy proti italské kuchyni

Na první pohled se zdá, že na italské kuchyni není nic zásadně složitého a pokazit se dá je těžko. Při přípravě i servírování ale děláme mnoho chyb, které pro nás nejsou nijak zásadní, ale Ital by nás za ně určitě nepochválil! Pro Italy je nejen v České republice, ale i v jiných zemích často setkání s jejich národními jídly dost velkým šokem.

Chyby děláme už při přípravě italských jídel. Například olej se nikdy nelije do vody při vaření těstovin, ale přidává se do nich po uvaření a scezení.

Italové nikdy nemíchají těstoviny s kuřecím masem, a těstoviny nebo rizoto se nepodávají jako příloha. To je jeden z největších prohřešků proti této kuchyni.

V Itálii neznají špagety Bolognese. Omáčka Bolognese totiž patří výhradně na těstoviny tagliatelle, nikdy se nepoužívá společně se špagetami.

Caesar salát není italské jídlo. Ital ho sice vymyslel, ale Italové ho prostě za italské nepovažují! Stejné je to i a Fettuccine Alfredo, to také Italové neznají, i když paradoxem je, že poprvé toto jídlo připravili v Římě.

Snad v žádné restauraci v Itálii nenajdete červenobílé prostírání, ale většina tzv. italských restaurací po celém světě ho používá… Za určitý prohřešek se považuje, pokud někdo jí italské jídlo sám nebo třeba u televize. Italové totiž téměř vždy jedí s rodinou, přáteli nebo spolupracovníky u stolu.  

Ital si také nedá cappuccino k obědu nebo během jiného jídla. Cappuccino se správně pije  jen k snídani, případně  k něčemu sladkému.

Naprosto největším hříchem proti italské kuchyni je kečup, vylitý na uvařené špagety! Kečup na těstoviny prostě nikdy nepatří a Italové to považují za úplně největší kulinářský prohřešek…

 

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist