Tajemství kuchyně Francouzů
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Tajemství kuchyně Francouzů

Obrázek Francouzi se v jídle a pití neomezují, a přitom jsou štíhlí. Jak je to možné? Francouzi si v dobrém jídle a pití libují. Mají ve zvyku jíst spíše k večeru nebo večer, kdy je to všude jinde velký stravovací prohřešek. Po večeři si klidně dají ještě dort, vynikající čokoládové croissanty nebo křupavé bagety konzumují průběžně celý den…Přitom většina obyvatel Francie ale nemá problém s nadváhou.


Francouzi umí jíst

Základem stravy Francouzů je její pestrost, a ne množství. Večeře má sice několik chodů, ale nikdy od stolu neodejdete s pocitem, že jste se přejedli. V porovnání s ostatními zeměmi Evropy jsou zde totiž porce až poloviční, ale labužničtí Francouzi si jídlo prostě dováží patřičně vychutnávat a tak se večeře protáhne často i na dobu delší než je jedna hodina.

V ledničkách francouzských domácností toho moc nenajdeme. Jsou totiž zvyklí nakupovat každý den čerstvé potraviny a ještě ten den je připravit a zkonzumovat. Francouzská kuchyně je ve svém základu poměrně jednoduchá, a tak je to nepřipraví ani o moc času, navíc je to výhodné i finančně.

Francouzi většinou neobědvají, polední jídlo řeší salátem nebo obloženou bagetou. Hlavním jídlem dne je večeře, a na té si dají vždycky záležet. Vynechat večeři se považuje za téměř společenský prohřešek, ale nikdy se při ní nepřejí.

Maso a zelenina ano, mléko ne

Obrázek

Pro štíhlou linii je důležité složení jídla. Ve Francii je to většinou libové maso a velká porce zeleniny nebo salátů. Vše umí připravit na mnoho velmi chutných způsobů a vše je v takových kombinacích a množství, že se člověk prostě nikdy nepřejí. I když je Francie zemí výborných sýrů, konzumují její obyvatelé mléčné výrobky minimálně. Sýry ze svého jídelníčku samozřejmě nevynechávají, ale jedí je spíše tzv. jen na chuť a často jimi nahrazují sladké deserty. Mléko téměř nepijí, mnohem raději mají silnou dobrou kávu, ke které si případně dají dobrý dort. Večer zakončí lahodným vínem, u kterého opět nechybí kousky vybraných sýrů, doplněné libovou šunkou…  

 

Kalorie se ve Francii nepočítají

Mnozí z nás, především ti, kteří nejsou spokojení se svojí váhou, se naučili neustále propočítávat své jídlo na kalorie, a často je zajímají víc než kvalita stravy. Francouzi kalorie nikdy nepočítají, nejdůležitější jsou pro ně právě kvalita a čerstvost. Na jídlo si navíc vždycky udělají dostatek času, v tom mají prostě svůj styl, z kterého nikdy nesleví. Francouze málokdy uvidíte jíst večeři a dívat se přitom na televizi, nebo jíst někde ve stoje, případně v chůzi. K štíhlým postavám jim pomáhá i zvyk chodit hodně pěšky, případně jezdit na kole, a většina z nich nepoužívá výtah a raději vyšlape schody.

"Tajemství francouzské kuchyně je vlastně poměrně jednoduché. Hodně a zároveň málo různého jídla a dostatek času na něj. Při jídle se musí sedět a jíst se musí tak, abychom využili a zároveň potěšili všechny lidské smysly…"

Zdeněk Urban   


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
*A*kočička
Francouzi Ti vědí co a jak jíst :)

koukal
Máme se od nich co učit. Většina Čechů jí u televize nebo hůř u počítače a ani pořádně necítí co vlastně jí. O nějakém vychutnávání nemůže být řeč. Proto si rád jednou za čas zajdu s manželkou do restaurace na degustaci ( teď se například chystáme na http://www.jan-maria.cz/www/cz/gastronomicke-akce/ ) a tam si jídlo pořádně vychutnáme.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist