Stravovací hříchy, díky kterým nezhubnete!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Stravovací hříchy, díky kterým nezhubnete!

Obrázek K snídani máte jen rychlou kávu, během dne jíte ve spěchu, k večeři si dáte porci, která se skoro nevešla do talíře a pak si ještě zpříjemníte sledování televize brambůrkami nebo čokoládou? V takovém případě zapomeňte na to, že někdy zhubnete!

Kilogramy, metabolismus a kalorie

Někteří lidé přiberou i když se třeba jen „podívají na rohlík“, jiným se přibrat nepodaří, i kdyby se něčím nepřetržitě cpali od rána do večera. Může za to metabolismus jejich organismu, který je vrozený a dá se poměrně těžko nějak ovlivnit. Co se ale ovlivnit dá je složení jídla a způsob i doba jeho konzumace, a také samozřejmě i celkový životní styl - a to všechno v konečném výsledku může nakonec znamenat vysněný úbytek kilogramů. Každá potravina má nějakou kalorickou hodnotu a každý člověk má pro svůj organismus nastavenou nutnou potřebu kalorií. To vše se dá snadno vypočítat a tomu pak přizpůsobit jídelníček. 

Vařit doma, nebo jít do restaurace?

Vařit si všechno doma se asi mnohým nechce, a nebo to také například vzhledem k zaměstnání a nedostatku času dost dobře nejde. Pokud to řešíme třeba obědem v restauraci, je to ještě celkem v pořádku, v případě rychlého občerstvení a jídla ve spěchu už to vždycky tak správné není. Odborníci na výživu dokonce doporučují, aby si člověk v případě, že chce redukovat svoji váhu, vařil raději sám a jedl doma a v klidu. I v tomto případě je ale potřeba dodržovat určité zásady, abychom si nepřipravili jídlo, které v nakonec přes všechnu snahu moc zdravé a správně kalorické nebude.

Nejčastější hříchy při domácím vaření

Doma velmi často vaříme podle receptů a myslíme si, že musíme přesně dodržet množství a skladbu předepsaných surovin. Samozřejmě to tak není. V mnohých receptech i na poměrně zdravé a na první pohled málo kalorické jídlo se objevuje nějaká surovina, která mu nechtěné kalorie navíc snadno přidá. Může to být například smetana do zeleninového salátu, která se ale dá nahradit třeba jen klasickým nízkotučným bílým jogurtem, nebo se jí použije jenom polovina předepsaného množství…

Dalším častým prohřeškem je používání olejů a tuků. Olivový olej, kterým často nahrazujeme klasické oleje nebo tuky, je určitě zdravější způsob, ale i v tomto případě je nutné hlídat množství. Při přípravě běžného jídla stačí většinou jedna menší lžička, tedy asi 120 kalorií. Přijatelnou kalorickou hranici je také snadné překročit při přípravě surovin, které olej snadno nasáknout. I tomu se ale dá poměrně jednoduše předejít třeba tak, že zeleninu nebo kuřecí maso krátce povaříme a teprve potom dáme do rozpáleného oleje na pánev. 

 

Ochutnávání při přípravě jídla může také znamenat nežádoucí příjem kalorií. Někdy je ochutnávání samozřejmě potřeba, ale platí, že všeho s mírou. Pokud máte pocit, že jste ochutnávali o něco víc, než je zdrávo, dejte si pak na talíř jídla o něco míň. Největším nebezpečím jsou nadměrně velké porce. Při jídle bychom se měli nasytit a ne přejíst. Občas ale nemáme během dne na jídlo vůbec čas a pak si to prostě chceme vynahradit. I to se ale dá vyřešit. Na talíř si prostě dáme menší porci a v případě, že nám nestačí a máme stále hlad, můžeme si přidat. Je to určitě rozumnější a zdravější způsob, než prostě a jednoduše sníst všechno, co jsme si uvařili. Může nám tak nakonec něco zůstat i na další den a čas, který bychom věnovali vaření, lze využít jinak - třeba k cvičení nebo procházce. 

K hubnutí samozřejmě nestačí jen přizpůsobit jídelníček. Nutný je i dostatek pohybu. Můžete například vystoupit při cestě do práce o zastávku dřív a dojít pěšky, nebo místo výtahu použít schody. Jsou to maličkosti, ale i na nich někdy docela hodně záleží.

 Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
JanaB
Zajímavý a poučný článek.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist