Užijte si labužnický víkend - jděte na Foodparade 2014
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Užijte si labužnický víkend - jděte na Foodparade 2014

Obrázek

Festivalů jídla a pití je stále víc a už jsou konečně většinou i na úrovni, srovnatelné s okolním světem. Mezi ty nejlepší jednoznačně patří Foodparade. 

Gastronomický festival Foodparade se bude konat v sobotu 6. a v neděli 7. září, pořadatelé opět zvolili nádherné prostředí parku zámku v Praze Tróji. Pokud jim stejně jako v loňském roce bude přát i počasí, mají se všichni příznivci dobrého jídla a pití na co těšit.

Gastrofestivaly současnosti

Gastronomické festivaly se už i u nás konečně dostaly na úroveň, která se od nich očekává – tedy alespoň většina z nich. Přesvědčil jsem se o tom na Foodparade 2013, a později i na několika dalších akcích.

Loňská Foodpadade se konala v nádherných zahradách zámku v Praze Tróji. Cesty lemovaly stánky, z kterých se linula svůdná vůně, okolo bylo i dost stolků a různých míst pro odpočinek. Nikdo neřešil, jestli si návštěvníci udělají svůj malý piknik na posekaném trávníku, nebo si sednou na nějakou zídku. V tomto směru by možná mohli lidem vyjít vstříc třeba na Pražském hradě. Tam si totiž na kamenné zídky, které přežily staletí, nemůžete při podobných akcích odložit ani skleničku, a už vůbec se o ně opřít nebo se dokonce posadit. Pořadatelé nebo Hradní stráž vás tam okamžitě odkáže na vyhrazené místo…Zpět do Tróje.

Servírovalo se na porcelánu a keramice, jedlo se nerezovým příborem a pilo ze skla. Nic z toho jste si nemuseli s sebou nosit ani to hlídat, po konzumaci jste použité nádobí prostě nechali na stole a pořadatelé ho během chvilky odklidili. Porce byly přesně takové, jaké by na gastroakci být měly, a odpovídaly jim i ceny. Návštěvník se nepřejedl, ale mohl ochutnat víc druhů nabízených lahůdek.  

Foodparade 2014

Loňský třetí ročník Foodparade víc než vydařený a tak jsem byl zvědavý, jestli se pořadatelům ten letošní ještě podaří vylepšit. Originální místo v zahradách Trojského zámku v Praze zůstává zachováno, svoje lahůdky zde bude nabízet víc než dvacet restaurací z Prahy a okolí, které mají v gastronomickém světě jen kladná hodnocení. V minulém roce velmi navštěvované farmářské stánky zde budou ve větším počtu, a nabídka jejich specialit je skutečně mnohem zajímavější než na běžném farmářském trhu.

Pro všechny je připravený i bohatý doprovodný program. V jeho rámci se bude konat i semifinále a finále soutěže „I love Food“, která má letos téma houby.

Osvědčený dětský koutek se zkušeným a také anglicky mluvícím personálem bude v otevřený celou dobu festivalu. V klidném prostředí zde mohou rodiče zdarma ponechat své potomky, pro které jsou připraveny různé hry a soutěže o ceny.

Foodparade 2014 by nějakým způsobem mohlo pokazit snad jen v poslední době tak nevyzpytatelné počasí. Pořadatelé ale počítají i s jeho případnou nepřízní a tak vlastně nic, co by nějakým zásadním způsobem mohlo jejich akci zážitek narušit, není…

 Obrázek

 Výlet do minulosti

Dodnes si pamatuji první gastronomický festival, který jsem před asi 5 lety navštívil. Místo bylo zvolené celkem dobře - nábřeží Vltavy od Rudolfina ke Karlovu mostu, ale jak se později ukázalo, prostor to byl malý. Pořadatelé lákali na účast většiny předních restaurací, cateringových společností, cukráren, známé dobré vinaře i šéfkuchaře. Těch už tehdy bylo dost, ale televize ještě nevysílaly pořady o vaření a tak nebyli mediálně známí. Mé nadšení ovšem po zaplacení konzumačního vstupného a příchodu mezi stánky bylo rychle pryč. Celá ta gastroakce se tehdy totiž klidně mohla jmenovat „Trochu jídla a pití do plastu“. Se vstupenkou a speciální festivalovou měnou jsem dostal i svůj příbor. Byl, jak asi nepřekvapí, z plastu, ale stříbrný! Jídlo chutné, nádherně naservírované, ovšem na plastovém talíři. Porce opravdu jen na ochutnání, cena její velikosti absolutně neodpovídající. Deci dobrého vína v plastovém kelímku stála jako půllitr stejné značky v nedalekém obchodě. Navíc když už jsem vystál frontu jak ve starých dobách na předvánoční banány a mandarinky, musel jsem se s prohýbajícím talířkem i kelímkem prodrat davem lidí na nějaké místo, kde se drahocenná ochutnávka dala bez rizika sníst. Gastroměnu se mi ale podařilo utratit velmi rychle a tak jsem ještě rychleji odešel.

Pro úplnost je nutné dodat, že pořadatelem tehdy nebyla společnost, která organizuje Foddparade v Praze Tróji a že na Foodpadade 2014 vás takový zážitek nečeká…

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist