Exotické letní saláty, kterým neodoláte
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Exotické letní saláty, kterým neodoláte

Obrázek

Říká se, že s léty roste chuť. A chuť roste i s létem. Hlavně na odlehčená jídla a saláty, které si v zimních měsících příliš nedopřáváme. Málokdo ale doma připravuje právě tento pokrm jinak než na u nás tradiční způsob. V Čechách převládá hlavně Šopský nebo Řecký salát a to je velká škoda. Máme pro vás několik typů z kuchyní po celém světě, kde se se saláty domorodci přímo mazlí a vytvářejí neskutečné delikatesy. A co víc, vy samy si je můžete připravit doma a pochutnat si na nich také. A to i bez náročné cesty kolem světa! A jako bonus pár slov od Chantal Poullain a jejím vztahu k salátům.

Dokonce i známé osobnosti, které na vás denně koukají z filmových pláten a televizních obrazovek, propadli salátové vášni. Ne ovšem jen kvůli tomu, že by byli nuceni držet štíhlou linii. Každému záleží na zdraví a vitalitě. Své o tom ví například legendární herečka Chantal Poullain, která jako správná Francouzska na kvalitní jídla nedá dopustit. „Česká kuchyně je na mne moc těžká. Vůbec nejím knedlíky a doma si vařím spíš francouzská jídla nebo italská. Miluji saláty na všechny způsoby. Umím jich hodně a hlavně mi to chutná. Ráda to pak doplňuji plody moře. Zbožňuji ústřice. To je delikatesa. Když ke mně domů přijde návštěva, zpravidla jim připravím mušle nebo nějaké mořské potvůrky,“ prozradila herečka, která doporučuje slávky na víně s rukolou.

Slávky jako od Chantal Poullain

Obrázek

Protože slavná herečka vyrůstala na pobřeží, nezapomíná dary moře plné jódu dávat i do salátu. „Krevety dávám do salátu běžně. Je to pochoutka,“ pochlubila se Chantal. Jejím oblíbeným receptem jsou ale Slávky na víně a pórku podávané s rukolovým salátem a opraženou bagetou. A k tomu samozřejmě nesmí chybět kvalitní suché víno. Nejlépe bílé. „Ráda vařím pro víc lidí. Mám radost z toho, když jim jídlo chutná. Vděčným strávníkem je i můj syn Vladimír,“ doplnila Chantal.

Kousek Orientu u vás v kuchyni

Že vám nic neříká curry koření, kurkuma, koriandr, či masala? Nezoufejte! Jejich použití není o nic složitější, než nám dobře známý kmín a další. Pakliže použijete správné směsi, nemůžete na vašem salátu nic zkazit a vědí to i v Indii. Od nich bychom se, co se kuchyně týká, mohli učit. Speciálně na zeleninu jsou přeborníci. Jak je známo, vynikají především v tepelně upravených pokrmech, přesto se ale i v jejich kuchařkách najdou skvosty z té studené.

My se teď ale zaměříme právě na tepelně zpracovaný salát, kterým nepohrdne ani mužská část populace, protože se v něm nacházejí brambory. Nejoblíbenější je v Indii bezpochyby rýže, která nesmí chybět u žádného pokrmu. I přesto ale v této oblasti rádi využívají právě brambory.

Příprava salátu nezabere moc času a suroviny obstaráte v běžném supermarketu.

Obrázek

Indický salát z brambor

Ingredience

  • nové brambory 1 kg

  • lžíce rostlinného oleje

  • cibule, na klínky 1 ks

  • lžička krupicového cukru

  • lžíce curry pasty

  • sůl

  • pepř

  • 4 až 6 lžic jogurtu

  • čerstvý koriandr na ozdobení

Postup

1 Očištěné brambory dejte do hrnce s vodou. Uveďte je do varu a poté na mírném ohni vařte asi 12–15 minut, dokud nebudou měkké.

2 Na pánvi mezitím rozehřejte olej, přidejte cukr a cibuli a vařte 5–7 minut, dokud cibule nezměkne. Následně přidejte curry pastu a vařte asi 1–2 minuty. Vmíchejte trochu vody a přiveďte do varu, potom odstavte z plotny a dejte stranou.

3 Brambory nechte důkladně okapat a až vychladnou, abyste s nimi mohli pracovat, nařezejte je na plátky a přidejte do pánve s cibulovou směsí a dobře promíchejte. Dochuťte solí a pepřem a nechte vychladnout.

4 Přendejte brambory do servírovací mísy a podávejte teplé nebo v pokojové teplotě. Před podáváním pokropte trochou jogurtu a ozdobte koriandrovými lístky.

Japonsko trochu jinak

Japonská kuchyně zdaleka neobsahuje jen sushi a ryby. Stejně jako japonská kultura není jen o Gejšách a bojovnících s meči. V Japonsku je stále co objevovat a jistě budete souhlasit s tím, že je Japonsko možná ještě stále v mnoha ohledech neprobádané. Kdoví, jaké tajné recepty nám ještě kuchaři neprozradili. Naštěstí ale pár perliček z jejich kuchyně dorazilo i k nám. Třeba právě jako velmi jednoduchý ale zároveň vynikající salát z okurek.

Japonský salát z brambor

Ingredience

  • 2 pevné malé okurky

  • 100 g nakládaného japonského zázvoru

Ingredience na zálivku

  • lžíce vinného octa

  • lžíce rostlinného oleje

  • lžička sójové omáčky

  • lžička přírodního krupicového cukru

Příprava 

Okurky pečlivě omyjte a podélně naloupejte na dlouhé průsvitné plátky. Nejlépe to půjde pomocí běžné škrabky na brambory.

Plátky nakládaného japonského zázvoru nakrájejte napříč na jemné nudličky.

Suroviny na zálivku prošlehejte.

Plátky okurek pak naaranžujte do misky nebo přímo na jednotlivé talíře, posypejte kousky zázvoru a zakapejte připravenou zálivkou.

Zdraví - Proč volit k jídlu právě saláty

Obrázek

Nejen, že vám saláty udrží štíhlou linii a mohou vám pomoci ke snížení cholesterolu, ale díky zelenině nebo ovoci, které jsou jejich hlavní součástí, dostanete do těla i potřebný přísun minerálů a vitamínů. Jen obyčejná okurka obsahuje vitamíny A, B a C. Okurky jsou také plné draslíku a magnézia, které blahodárně účinkují na pružnost vlasů a díky velkému obsahu vody také přispívají k udržování štíhlé linie a povzbuzují činnost ledvin.

Zelenina celkově je prospěšná stejně jako ovoce. Pro náš organismus je ale mnohem výhodnější. Neobsahuje totiž tolik cukru a dalo by se říci, že se po ní ani nedá ztloustnout. Díky vysokému podílu vlákniny také přispívá ke správné funkci střev.


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist