Nestíháte? Máme pro vás tipy na rychlé a chutné společné večeře!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 2

Nestíháte? Máme pro vás tipy na rychlé a chutné společné večeře!

Obrázek

Vracíte se domů večer, chcete ještě připravit teplou večeři, ale čas a náladu na nějaké dlouhé vaření už samozřejmě nemáte. Ohřívanými párky nebo jídlem z předchozího dne večeři řešit nechcete, fast food byl k obědu… Možnosti existují a není jich málo - vyzkoušejte třeba naše recepty na rychlé večeře!

„Co dneska k večeři?“ je otázka, kterou si často klade mnoho z vás. Po návratu z práce už není nálada a energie na nějaké vyvařování, většinou na něj ani není mnoho času. Při přípravě večeře ale nemusíte v kuchyni strávit hodiny a večeře navíc nemusí být „jen jídlo“ - mohou to být příjemné chvíle, kdy jste všichni  pohromadě. Příklad si můžeme vzít třeba od Francouzů, kteří si společnou večeři skutečně umí vychutnat.

Zapomeňte na fast foody, hotovky nebo polotovary z regálů supermarketů i na párky, možností je skutečně mnohem víc, jsou téměř stejně rychlé a navíc mnohem chutnější.

Pomazánky? Ano, ale jen někdy

Pomazánek je sice hodně druhů, ale naservírovat je rodině k večeři určitě stačí tak jednou za týden, raději spíš i za 14 dní. Vzhledem k tomu, že se rychle připravují a potřebné suroviny máme doma běžně k dispozici, je to nejjednodušší možnost,  ale měla by zůstat opravdu jen nouzovým občasným řešením. Výjimečná situace ovšem většinou přichází po Velikonocích, kdy je nutné nějak spotřebovat vykoledovaná vajíčka…

Když už pomazánku, tak využijte třeba ryby, které by měly být pravidelnou součástí zdravého jídelníčku. Pomazánku z makrely, sardinek, tuňáka nebo i krabích tyčinek připravíte za chvíli..

TIP: Pokud množství pomazánky k večeři neodhadnete a nějaká vám zůstane, nic se neděje - můžete z ní třeba druhý den připravit svačiny.

Zelenina

Zelenina je další možností rychlých a zdravých večeří. Ideální je samozřejmě zelenina čerstvá, ale i správně tepelně upravená stále zůstává významným zdrojem vitamínů, minerálů a vlákniny. Rychlou zeleninovou večeří může být například oblíbené lečo, lepší ale určitě budou třeba jednoduché plněné papriky. Je i mnoho receptů na chutná jídla z brambor, a nemusí to být jen bramboráky – vyzkoušejte například zapečené brambory s Nivou nebo brynzové halušky…

Obrázek

TIP: Zelenina se ale velmi dobře kombinuje s těstovinami a rýží, příprava takového jídla vám bude trvat skoro stejně dlouho, jako příprava zeleninového salátu. Jídlo bude navíc teplé.

Těstoviny stokrát jinak…

Oblíbená a ve většině případů i rychle připravená jsou jídla z těstovin. Doba, kdy jsme měli k dispozici jen nudle, fleky, kolínka a vrtule je pryč, dnes si můžeme vybírat z mnoha druhů. V receptech se většinou dočteme, že „těstoviny připravíme – uvaříme – podle návodu na obalu“ a to se skutečně vyplatí dodržovat. Výrobci nejlépe vědí, jak svoje těstoviny správně uvařit.

Obrázek

Pokud těstoviny připravujete častěji, pak si určitě pořiďte speciální hrnec na vaření těstovin a vynikající pomůckou je i měrka na špagety. Těstoviny můžete mít doma v zásobě a použít je vlastně kdykoliv. Na pikantní špagety s česnekem pak stačí dokoupit jen feferonku, špagety s mletým masem také nejsou moc náročné a vylepšit se dají třeba cuketou. Aby to ale i tak nebylo nakonec jednotvárné, připravte si například těstoviny carbonara se zeleninou, využijte kuskus nebo bulgur, ale také třeba rýžové nudle s kuřecími kousky a brokolicí. 

Přílohy k těstovinám jsou také jednoduché, stačí čerstvá zelenina nebo zeleninový salát.

TIP: Nedržte se jen „osvědčených“ těstovin typu špagety nebo kolínka. Těstoviny mají neuvěřitelně mnoho tvarů a dokonce i barev.  Klasika, připravená  z jiných druhů těstovin chutná úplně jinak!

Recepty pro inspiraci

I když na našich stránkách najdete mnoho receptů na večeře, zde vám servírujeme tři poněkud odlišné, s kterými si jídelníček opravdu zpestříte. Množství potřebných surovin je uvedeno pro 4 osoby.

Těstoviny carbonara s cuketou

Vynikající chutné těstoviny. Místo cukety můžete použít i jiné druhy zeleniny, například rajčata.  

Suroviny

  • 350 gramů širokých nudlí

  • 2 velké nebo 4 menší cukety

  • 40 gramů strouhaného parmezánu

  • 4 vejce

  • 4 stroužky česneku

  • 1 chilli paprička

  • olivový olej

  • pepř a sůl

Postup

Těstoviny dejte vařit do osolené vroucí vody podle návodu na obalu.

Z cukety škrabkou na brambory vytvořte dlouhé tenké plátky - nejlépe tak, že ji postupně škrábete ze čtyř stran a nakonec vám zůstane jen tenký hranol se semínky.

Do velké pánve dejte na rozehřátý olej jemně nasekanou chilli papričku a prolisovaný česnek, pak přidejte plátky cukety a mírně je osolte.

Vajíčka rozšlehejte s větší částí sýra a čerstvě mletým pepřem.

Uvařené scezené těstoviny promíchejte s cuketami v pánvi, vše zalijte rozšlehanými vajíčky a nechte chvilku prohřát. Cuketové těstoviny na talíři posypte zbylým sýrem.

Rýžové nudle s pikantním hovězím masem a brokolicí

Mleté hovězí by mělo být libové, vynikající je i mleté kuřecí maso.

Obrázek

Suroviny

  • 300 gramů mletého hovězího masa 

  • 200 gramů rýžových nudlí

  • 1 malá brokolice

  • 2 stroužky česneku

  • 2 jarní cibulky

  • 1 chilli paprička

  • 4 lžíce sójové omáčky

  • 3 lžíce medu

  • 2 lžíce rostlinného oleje

  • 1 lžíce strouhaného zázvoru

  • ½ lžičky mleté skořice

  • sůl

Postup

Mleté maso, jemně nasekanou chilli papričku a nastrouhaný zázvor nechte na rozehřátém oleji opékat přibližně 10 minut, pak přimíchejte skořici s medem a podle chuti vše osolte. Rýžové nudle si připravte podle návodu na obalu, u většiny druhů je stačí pouze zalít vařící vodou a nechat odstát.

Pokud se podle návodu nudle mají vařit, přidejte k nim na růžičky rozebranou brokolici,  pokud se nudle navaří, uvařte brokolici zvlášť. Scezené nudle s brokolicí pak smíchejte se sójovou omáčkou a prolisovaným česnekem a přidejte je k masu. Vše ještě nechte chvíli prohřát.

Na talíři porce můžete ještě posypat jemně nasekanou jarní cibulkou

Rizoto se zeleninou a parmazánem

Místo zeleniny v základním receptu je možné použít zelené fazolky, do rizota také můžete přidat například kousky kuřecího masa nebo ryby.

Obrázek

Suroviny

  • 400 gramů rýže

  • 200 gramů hrášku

  • 200 gramů mrkve

  • 4 decilitry zeleninového vývaru

  • 40 gramů parmazánu

  • 4 jarní cibulky

  • 4 lžičky olivového oleje

  • pepř a sůl

Postup

Rýži uvaříte podle návodu, uvařenou scedíte a necháte okapat.

Na troše rozehřátého olivového oleje orestujete jarní cibulku, přidáte k ní hrášek a na kostičky nakrájenou mrkev. Pak do pánve přilijete zeleninový vývar, přisypeme uvařenou rýži, opepříte a osolíte. Vše důkladně promícháte a dolijeme vodou 1 centimetr nad okraj rizota. Pánev přiklopíte a rizoto necháte přibližně 20 minut dusit.
Na talíři porce posypte nastrouhaným parmazánem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist