Vánoční menu v Evropě – udělejte letos na Štědrý den změnu!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 1

Vánoční menu v Evropě – udělejte letos na Štědrý den změnu!

Obrázek

Máte pocit, že se na vašem štědrovečerním stole objevují už několik let stále ta samá jídla, ale nenapadá vás, jak to změnit? Inspirujte se třeba tím, co si na Štědrý večer připravují v jiných evropských zemích.

Změnit částečně nebo zcela štědrovečerní jídelníček není opravdu nic složitého a nemusíte se obávat ani exotických nebo netradičních jídel. V současné době jsou už v obchodech běžně k dostání snad všechny potraviny a suroviny, které jsou k přípravě různých jídel kuchyní celého světa potřeba a tak vlastně stačí se jen rozhodnout, čím jiným vánoční stůl mimo různých druhů cukroví letos obohatíte.

Pokud nechcete narušit Štědrovečerní tradici, pak tradiční oběd na Boží hod, jako je třeba pečená kachna nebo svíčková s houskovým knedlíkem, můžete nahradit mnohými uvedenými zahraničními jídly.

Německo

Obrázek

V Německu sice většinou nemají velkou štědrovečerní večeři a užívají si vánoční hodování až na Boží hod – náš druhý svátek vánoční.  Jako hlavní jídlo se podává pečená husa nebo jako u nás smažený kapr, ovšem jako příloha jsou vařené brambory, dušené fazolky a zelí. Mají i svůj tradiční dezert – vánoční štolu. Je to sladký vysoký koláč s oříšky, kandovaným ovocem a marcipánem, posypaný moučkovým cukrem.  V období Vánoc je ho možné koupit i v českých supermarketech.

Polsko

Obrázek

Tradiční štědrovečerní večeře v Polsku je bez masa, zahajuje se rozlomením chleba a vánočním borščem. Hlavním chodem jsou sledi v zálivce ze zakysané smetany a gratinované mořské ryby, podávané s vařenými vajíčky a bramborami. Oblíbeným dezertem jsou medové sušenky s mákem a pečený sladký koláček se skořicí.

Francie

Obrázek

V zemi labužníků se tradiční vánoční hostině říká Le Revellion a začíná až po půlnoční mši. I když se skladba jídel liší podle regionů, nesmí nikde chybět šampaňské.

Nejčastějším předkrmem jsou ústřice, uzený losos a slané palačinky z pohankové mouky. Jako hlavní chod se ve Francii servíruje pečená husa s nádivkou z jedlých kaštanů, nebo různé jiné pečené maso – hovězí, vepřové i jehněčí.

Jako vánoční dezert si Francouzi oblíbili tzv. vánoční poleno – piškotovou roládu s máslovým krémem, která je nazdobená tak, aby vypadala jako větev. Nechybí na ní například houby z marcipánu nebo moučkový cukr, který symbolizuje sníh.

Itálie

Obrázek

Tradiční italská vánoční večeře se nazývá Svátek sedmi ryb a dnes se s ní setkáme spíš jen ve venkovských oblastech. Současná vánoční večeře se stejně jako v Německu koná na Boží hod a je složená z klasických italských předkrmů, těstovin, pečeného masa a šumivého vína. Zajímavá je polévka – podává se totiž čistý rybí vývar, do kterého si v každém italském regionu přidávají své speciality jako třeba v Marche těstoviny ze strouhanky nebo na Sicílii nočky z ovčího sýra.

Vánočním dezertem není nic jiného než světoznámé panettone – sladké pečivo s rozinkami a kandovanou pomerančovou i citronovou kúrou. Servíruje se nakrájené na tenké plátky se sladkým krémem z mascarponea sušeného ovoce.

Anglie

Obrázek

V Anglii se slavnostní vánoční hostina pořádá na Boží hod a je to vlastně oběd, protože musí končit dřív, než bude v televizi ve tři hodiny odpoledne každoroční vánoční proslov královny.

Angličané se ale samozřejmě neošidí a tak se k večeři servíruje mimo jiné tradiční pečená husa, kterou ale v posledních letech poměrně často nahrazuje pečený krocan nebo hovězí maso s chlebovou omáčkou. Klasikou anglické kuchyně jsou klobásky obalené ve slanině a také dezert s názvem yorkshirský puding – malé upečené koláčky ze speciálního těsta, které jsou na povrchu křupavé a uvnitř vláčné a nadýchané.

Španělsko

Obrázek

Ve Španělsku jsou zvyklí večeřet pozdě v noci a nemění to ani na Vánoce - tradiční hostina na Štědrý večer probíhá mezi desátou hodinou večerní a půlnocí. Štědrému večeru se zde říká la Noche Buena – dobrá noc.

Gastronomické vánoční zvyky jsou ve Španělsku různé podle regionům ale několik typických jídel nechybí vlastně nikde. Jako první se servírují tapas s různými druhy sýrů, uzenin a zeleniny. Podávají se i další lahůdky – husí játra, speciální šunka jamon strano nebo třeba uzený losos.

Oblíbená je i polévka, připravená z darů moře. Hlavním chodem jsou nejčastěji královské krevety a pečené ryby, v některých oblastech pečené jehněčí nebo krocan, případně kuře, nadívané sladkou omáčkou s rozinkami, švestkami a meruňkami.

Večeře často trvá čtyři a více hodin a zakončují ji samozřejmě sladkosti. Oblíbený dezert jsou marcipánové sušenky a churroz – smažené hranolky z těsta, obalené v cukru se skořicí. Vynikající je i flan – speciální pudinkový krém s karamelem a zapomenout nemůžeme ani na turrón, sladký zákusek z medu a mandlí.

Jídla, která se servírují na Štědrý den v zahraničí, mohou být velmi chutnou a zajímavou změnou a způsob, jak je, ale i mnohá jiná, připravit, najdete v naší nabídce tisíců receptů.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist