Pečená kachna jako od babičky
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Pečená kachna jako od babičky

Obrázek

Jedním z nejtradičnějších pokrmů, na kterých si pochutnáváme na svátečním stole, je pečená kachna. Tato lahůdka bývá pro hospodyňky velmi často velkým strašákem, ale po přečtení následujících řádků uvidíte, že se není čeho obávat. Tentokrát se budou všem dělat boule za ušima a jistě se dočkáte pochvaly.

Pokud si netroufáte rovnou na celou kachnu, můžete vyzkoušet kachní prsa či stehna. Ideální je koupit chlazenou kachnu, ale i z té mražené bude jistě vynikající pečínka. Postačí ji nechat pozvolna rozmrznout. Jediné, co potřebujete upečení „kachny jako od babičky“ je zkrátka dostatek času.

Šup s ní do trouby

Před pečením kachnu řádně omyjeme a osušíme. Takto připravené maso osolíme, do kůže a do vnitřku vetřeme asi jednu lžičku soli a necháme chvilku odležet. Připravíme si vhodnou nádobu s víkem, nejlépe se pro tyto účely hodí litinový kastrol, kachnu do něj vložíme na prsa, okmínujeme z obou stran a podlijeme 1 dcl vody. Připravíme si menší zavařovací sklenici, kterou vložíme dovnitř, aby se nám maso nepropadlo a pečínka si udržela svůj tvar. Troubu si předehřejeme na 100°C a rošt dáme do spodní třetiny. Ideální chuť získá pečená kachna v troubě asi po pěti hodinách, maso bude křehké a bude odpadat od kosti.

Na tomto způsobu přípravy je báječné především to, že si jí nemusíte po celou dobu vůbec všímat, stačí si nastavit minutku na 2 hodiny a počkat. Po této době kachnu obrátíme na záda, přikryjeme a necháme ještě 2 hodiny péct. Maso sice bude dokonale měkké, ale pečená kachna ještě nebude mít tu pravou křupavou zlatou kůrku. Abychom toho dosáhli, sejmeme víko, teplotu zvýšíme na 200 °C a necháme asi 20 minut dopéct. Přípravu si samozřejmě z časových důvodů můžeme i rozdělit na dva dny.

Červené nebo bílé? Houskový nebo bramborový?

Čas, který stráví kachna v troubě, můžeme využít k přípravě příloh. Červené zelí ke kachně podávají ve většině domácností, někdy se můžeme potkat i se zelím bílým, v každém případě je ale ve sladkokyselé úpravě. Tradičně se ke kachně podává houskový nebo bramborový knedlík. Nic nezkazíte, když připravíte oba druhy a dáte svým hostům na výběr, to ostatně platí i o zelí.

Domácí bramborové knedlíky

Ingredience:

  • 500 g brambor vařených ve slupce

  • 200 g hrubé pšeničné mouky

  • 1 kávová lžička soli

  • 1 vejce

  • 2 l pitné vody

Postup:

Ve slupce uvařené, vychladlé a oloupané brambory nastrouháme. Přidáme 1 vejce, přisypeme hrubou mouku a osolíme špetkou soli. Vypracujeme těsto a vytvarujeme z něj knedlíky. Připravené knedlíky zabalíme do fresh fólie a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vaříme 20-30 minut podle velikosti knedlíku. Po uvaření vyjmeme, folii odstraníme a knedlíky nakrájíme na plátky.

Podívejte se na videorecept od šéfkuchaře Radka Šubrta

Jak podáváme?

Když je vše hotovo, zbývá jen servírování, kachnu porcujte pomocí nůžek na drůbež.  Pokud máte na slavnostní tabuli prostor, můžete kachnu porcovat přímo před hosty. Obvykle připadá tato čest pánovi domu nebo čestnému hostovi, se kterým se předem domluvíte.   

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist