Cupcakes – Nejlahodnější a nejroztomilejší dortíky na světě
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 3

Cupcakes – Nejlahodnější a nejroztomilejší dortíky na světě

Obrázek

Jsou malé, jsou sladké a hlavně jsou neodolatelně krásné. Co víc si můžete od svátečního dezertu přát. Příprava cupcaků není vůbec složitá, klidně je zvládnete upéct i doma. Stačí vám chuť do pečení, trpělivost a trocha fantazie.

Cupcake je vlastně malým uměleckým dílem, které nejen skvěle chutná, ale na svátečním stole vypadá perfektně! Jako základ dortíku můžete použít libovolný druh těsta, v podstatě je pro jejich výrobu vhodný jakýkoliv recept, který je vhodný pro normální koláč či dort. To, co dělá cupcake cupcakem, je poleva a dekorace na vrchu.

Kde se vzal, tu se vzal…

Cupcake pochází z Ameriky, ale postupně se zabydlel na celém světě. Ve Velké Británii mu říkají fairy cakes (vílí dortík). Název této dobroty vznikl spojením dvou anglických slov cup (hrnek) a cake (koláč, buchta). Název můžeme odvozovat od způsobu pečení – pekl se v hrníčku. Druhou možností vzniku označení těchto dortíků je receptura, původně se jim totiž říkalo 1234 cakes, protože ingredience na ně se měřily na hrnky.

Špetka historie

Úplně poprvé se o malých sladkých dortících, pečených v papírových košíčcích, zmiňuje americká kuchařka Amelie Simmonsová ve své knize z roku 1796. Termín cupcake se objevil až v roce 1828.

Cupcakes byly levné a hlavně velice rychlé. Díky své velikosti se pekly mnohem rychleji než ostatní korpusy. Do klasických dortíků přidávaly americké kuchařky rozinky, oříšky nebo čokoládu, na povrchu nechyběl jednoduchý máslový krém.

Cupcake není muffin

Na první pohled toho mají tyto dvě pochoutky hodně společného, ale není tomu tak. Jejich podobnost začíná a končí s formou, pro pečení cupcakes použijte muffinové formy vyložené papírovými košíčky.

Muffiny jsou klasickým snídaňovým pečivem, zatímco cupcakes se připravují na slavnostní příležitosti. Těsto na cupcakes je sušší a hutnější, muffiny jsou nadýchanější a v ideálním případě nám přetečou přes kraj. Na muffinech také chybí poleva či krém a v neposlední řadě jsou méně sladké.

Jak na ně

Než se pustíte do pečení cupcakes pořiďte si několik základních pomůcek, bez kterých se neobejdete. Základem jsou formy, nejlépe silikonové, kvalitní papírové košíčky, cukrářský pytlík a dekorace či posypky.

Silikonové formičky vyložte papírovými košíčky, pokud byste těsto vložili pouze do košíčků, korpusy by se neupekly správně, těsto by vyteklo. Formy naplňte jen do 2/3, jinak se vám bude cupcake po upečení špatně zdobit.

Klasické vanilkové cupcakes

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 130 g cukru
  • 125 g másla
  • 60 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru (vanilkový extrakt, vanilkový lusk)
  • 1 sáček kypřícího prášku
  • 3 vejce
  • kůra z 1 citronu

Postup:

Smícháme mouku s kypřícím práškem, přidáme špetku soli. Z vajec a cukru ušleháme pěnu, přidáme rozpuštěné máslo, mléko a kůru z citronu. Vzniklou hmotu postupně smícháme s moukou. Nakonec přidáme vanilkové aroma. Vzniklé těsto pomocí lžíce vkládáme do připravených forem. Formy naplňte pouze ze 2/3 a vložte do trouby předehřáté na 175 °C, pečte 17 minut. Po upečení vyjměte ze silikonových forem a nechte vychladnout.

Citace: „Cupcakes si podmanily svět díky svému roztomilému vzhledu a neodolatelné chuti.“

Pokud se rozhodnete dortíky potahovat fondánem, nezapomeňte je nejprve potřít silnou vrstvou máslového krému, na kterém bude fondán dobře držet. Fondán si sice můžete vyrobit doma, ale velmi výhodně si ho můžete pořídit v obchodech s cukrářskými potřebami.

Ve zdobení se fantazii meze nekladou, můžete je naplnit polevou, ovocem nebo krémem. Dokonce nemusí být krém jen na povrchu, stačí korpus vydlabat a naplnit dortík i uvnitř.

Poleva

Ingradience:

  • 350 g moučkového cukru
  • 250 g mascarpone
  • 65 g másla
  • 2 lžíce šťávy z citronu
  • potravinářské barvivo

Postup:

Pomocí mixéru smícháme všechny ingredience do hladké hmoty. Poté přidáme barvivo.

Cupcakes si svou roztomilostí, přizpůsobivostí a lahodnou chutí podmanily svět. Perfektně se hodí na oslavu narozenin i na party, místo jednoho dortu budete mít na výběr několik variant. Cupcakes se v posledních letech staly i zábavnou alternativou ke klasickým svatebním dortům. Svatební instalace z nich vypadají opravdu kouzelně.

Obrázek  

Podělte se s námi o fotografie svých cupcakes a zašlete nám je do soutěže.

Nezapomeňte své originální výtvory vyfotit a poslat nám je do fotosoutěže o NEJ… cupcake! Soutěžní fotografie nám můžete zasílat do 29. 2. 2016. Tři nejlepší fotografie obdrží hodnotnou cenu od e-shopu ozdobdort.cz.

1. místo - Sada pro přípravu cupcakes Mastrad

2. místo - Stojan na cupcakes velký Ibili

3 místo - Košíčky na muffiny MY LITTLE BAKERY Birkmann

 

Kristýna Horová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist