Iveta Fabešová: „Doma nejčastěji peču ty nejrychlejší buchty a bábovky“
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Iveta Fabešová: „Doma nejčastěji peču ty nejrychlejší buchty a bábovky“

Obrázek

Známá cukrářka, autorka knih o pečení a majitelka cukráren IF CAFÉ Iveta Fabešová si s námi popovídala o lásce ke své práci a důvodech, proč je důležité posouvat se dál. Mimo jiné se i dozvíte, jak je na tom s vařením a na čem si nejvíc pochutná.

To, že jste odbornicí na dezerty, je známá věc, ale jak jste na tom s vařením?

Myslím, že velmi dobře. Dřív jsem vařila mnohem víc, ale teď když máme dvě cukrárny a Natálku (dcera pozn. Redakce), tak už vařím spíš z nutnosti. Rozhodně si o víkendu z radosti nedělám domácí nudle a podobně - to už prostě nestíhám.

Na čem si nejvíce pochutnáte, ať už to vaříte vy sama, nebo někdo pro vás?

Jídlo miluji obecně. Mezi má oblíbená jídla patří rajská omáčka, kulajda, ale taky steaky… asi abych vyrovnala to sladké.

Říkáte, že milujete jídlo obecně, ale existuje něco, co byste nesnědla za žádnou cenu?

Úplně nemusím vnitřnosti, ty si odpustím. 

V současnosti úspěšně podnikáte v oblasti cukrářství, napadlo by vás, že je něco takového možné před vaším účinkováním v reallity show Na nože?

Nemyslím si, že moje podnikání úplně souvisí s účinkováním v pořadu Na nože. Jistě, tím se to možná odstartovalo - pochopila jsem, že už nechci zpátky do kanceláře. O vlastní cukrárně jsem snila už od dětství a nikdy jsem nepochybovala, že se tak stane. Nevěděla jsem kdy, ale věděla jsem, že svoji cukrárnu mít budu. 

Pečení se věnujete od dětství. Vzpomenete si ještě na první věc, kterou jste upekla?

S maminkou jsme pekly buchty a s babičkou každý rok tuny vánočního cukroví. Myslím, že první pokus byly pomerančové sušenky. Chtěla jsem tenkrát potěšit maminku. 

Pečete i pro rodinu, nebo si domů práci nenosíte?

Peču i doma, ale přiznám se, že peču ty nejrychlejší buchty a bábovky. Prostě rychle zamíchat těsto, dát na plech a upéct. Roli hlavních ochutnávačů plní můj muž a dcera Natálka.

Co je pro vás největší motivací?

Mojí motivací je láska k oboru. Jsem šťastna, když vidím, jak se posouvám, jak se stále učím nové věci. Taky prázdné talíře jsou obrovskou motivací.

Kde berete inspiraci pro svou práci?

Inspirace? Ta je všude kolem mě. Pořád něco ochutnávám a někdy mě mrzí, že nemáme větší vitrínu, protože v hlavě mám spoustu nápadů.

Máte nějaký vzor?

Ano, mám. A je jich hodně. Pierre Herme, Christophe Adam, Claire Damon…

Pořádáte cukrářské kurzy, vydáváte knihy o pečení a nedávno jste otevřela druhou cukrárnu. Máte nějaká další profesní přání, která si chcete splnit?

Mým přáním je nikdy neztratit pokoru k této práci. Je to tvrdá dřina, ale výsledkem jsou krásné dortíky, díky kterým jste s lidmi při jejich významných událostech. 

I přes svůj nabitý program se zapojujete do projektů jako je pečení pro UNICEF a „Matky a dcery“. Co vás k tomu vede?

Projekt UNICEF vznikl na podporu škol v Africe, takže motivace byla jasná. Projekt „Matky a dcery“ měl prozkoumat vztahy maminek a dcer. Smyslem mělo být, ukázat, jak je důležité předávání zkušeností z maminky na dceru a také to, že jídlo je základem rodiny. Bohužel si myslím, že se moc nepovedl. 

Podobně je tomu i s vaší spoluprací s e-shopem Ozdobdort.cz? (Iveta Fabešová se nedávno stala jeho Garantem - pozn. redakce)

Mám touhu cukrařinu posouvat dál a vzdělávat lidi kolem sebe. Chci svoje zkušenosti předávat dalším lidem a on-line cukrářská škola je k tomu skvělým prostředkem.

Luxusní třípatrový dort podle Ivety Fabešové

S Ivetou Fabešovou jsme natočili videoseriál, podle kterého si krok za krokem upečete a ozdobíte nádherný a samozřejmě lahodný třípatrový dort. Sledujte naši cukrářskou školu, kde videa budeme průběžně zveřejňovat.

Hrušková brioška podle Ivety Fabešové 

1 menší plech, příprava: 40 minut, kynutí a chlazení: 3 hodiny

Ingredience:

těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 165 g studeného másla
  • 3 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 10 g čerstvého droždí 
  • žloutek na potření 
  • 1 lžička soli

náplň:

  • 3 hrušky
  • 1 lžíce másla
  • šťáva z 1⁄2 citronu
  • 20 g cukru krupice
  • 1 hrst borůvek
  • cukr moučka na posypání

drobenka:

  • 50 g másla
  • 70 g cukru krupice
  • 30 g strouhaného kokosu
  • 70 g hladké mouky
  • špetka soli

Postup:

V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, droždí, směs míchejte dlouho a důkladně, aby se suroviny spojily. Do směsi zapracujte vejce, nakonec přidejte máslo a vypracujte vláčné těsto. Z počátku bude hmota nepoddajná a máslo se bude zpracovávání vzpouzet, ale nakonec se poddá. Připravené těsto nechte v teple kynout asi 1 hodinu a pak ho uložte na 2 hodiny do lednice.

Mezitím si připravte náplň a drobenku: hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte cukr, citrónovou šťávu a hrušky, promíchejte a asi 5 minut duste. Suroviny na drobenku promíchejte.

Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na 6 mm silnou placku a přeneste ji na plech vyložený pečícím papírem nebo ji rozdělte do menších vymazaných formiček. Těsto potřete žloutkem a rovnoměrně posypte borůvkami a přidejte hrušky. Nakonec posypte drobenkou a pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 20 minut, nebo dokud brioška nezezlátne.


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist