Raw dezerty
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Raw dezerty

Obrázek

Asi už jste o tom slyšeli i vy - raw food, living food, živá strava, syrová strava, živoucí jídlo, vitariánství. Označení této formy stravování je různé, ale jádro myšlenky se nemění - syrová strava je blahodárnější pro organismus než strava tepelně upravená a co víc, tento způsob přípravy pokrmů, je pro naši planetu etičtější. 

Přestože možná nepatříte do skupiny těch, pro které je raw strava životním stylem, ze kterého nelze vybočit, jistě i vám některé pokrmy připravované touto metodou zachutnají. Když nic jiného, tak raw dezerty určitě. Ty jsou totiž opravdu skvělé a v mnoha případech také zdravé a dietní.

Jak začít

Vitariáni konzumují pouze čerstvou syrovou rostlinnou stravu, sušené plody a ořechy. Nekonzumují syrové ani tepelně upravené maso a jiné živočišné produkty například z mléka. 
Pro amatéra v této oblasti jde hlavně o navyknutí na zcela jiné postupy a užité ingredience v kuchyni. Kromě čerstvé zeleniny, klíčků a ovoce je dobré doplnit svou spíž například o mandlovou mouku, mandlové mléko, mleté ořechy, kokosové a jiné rostlinné oleje, kakao, tahiny, javorový sirup, agávový sirup, sušené rozinky či brusinky. Právě množství dezertů (a nejen dezertů), které z těchto a dalších čerstvých surovin lze vytvořit je nekonečně velké.

Raw recepty na dezerty 

Jak jsme již zmínili, receptů na výtečné raw dezerty je velké množství. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých s různou složitostí na přípravu, takže si na své přijdou začátečníci i zkušenější kuchyňští mágové.

Čokoládové bonbóny

Patříte mezi milovníky čokolády? Pak vás jistě potěší, že ani jako vyznavač raw stravy, se jí nemusíte vzdát a klidně si můžete doma připravit raw čokoládové bonbony.

Obrázek

Suroviny

  • 60 g raw kakaového másla
  • 55 – 60 g nepraženého kakaového prášku
  • 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
  • 2 - 3 lžíce raw agáve sirupu nebo kokosového palmového nektaru

Postup

Nejprve je potřeba nastrouhat kakaové máslo a nechat ho rozpustit v misce na topení nebo ve vodní lázni. Hlavně opatrně, aby se nepřehřálo.

Dále je třeba na topení nebo ve vodní lázni rozpustit lžíci kokosového oleje. Sirup vyndejte z ledničky, aby se vám ohřál na pokojovou teplotu.

Do rozpuštěného kakaového másla pomalu přisypávejte raw kakao a stále míchejte. Pak do směsi vmíchejte opatrně sirup. Pokud je čokoláda hladká a ne příliš hustá, může se ji již takto vlít do formiček. Pokud je čokoláda hustá, vmíchejte do ní rozpuštěný kokosový olej.

Čokoládu vlijte do silikonových formiček a dejte ztuhnout do mrazničky nebo ledničky.

Nakonec vyklopte z formy a skladujte v ledničce.

Náš tip: Výsledná hustota čokolády závisí především na druhu raw kakaa.  Výrobci nabízejí kakao s různým množstvím tuku/odtučnění. Pokud konzistence není hladká tak akorát, máte možnost dát méně kakaa nebo přidat kokosový olej či ještě trochu raw kakaového másla. Hladkost také ovlivňuje vybraný sirup.

Pokud se vám čokoládové bonbóny nepovedou napoprvé, nevěste hlavu, stane se to i nejlepším a postupem času se určitě doberete kýženého výsledku.

Jahodový raw cheesecake

Jeden z nejjednodušších receptů na raw dezert, v tomto případě na jahodový cheesecake, vám ve výsledku přinese opravdu vynikající pochoutku, tak směle do toho!

Obrázek

Suroviny

Krusta:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek mandlí
  • ½ hrnku datlí
  • 3 lžíce vody

Krém:

  • 1 hrnek kešu ořechů
  • 1 hrnek kokosového oleje
  • 2 hrnky jahod
  • ½ hrnku sirupu agáve
  • 1 ks citrónu
  • 1 lžička vanilky

+ čerstvé jahody na ozdobení hotového dortu

Postup

Nejprve je třeba v robotu rozdrtit ořechy na mouku, poté přidat datle a spojit dohromady. Poté na smě nalijte 3 lžíce vody a mixujte, dokud se těsto nebude lehce lepit. Takto připravenou směs natlačte do formy.

V mixéru zpracujte kešu ořechy s jahodami, citrónovou šťávou, agáve sirupem a vanilkou do jemného krému. Rozmixujte v mixéru vše kromě kokosového oleje, ten přidejte až nakonec a poté znovu mixujte, dokud se olej dokonale nespojí s ostatním. Olej nesmí plavat na povrchu. Mixujte na dvě fáze, mezi nimiž promíchejte směs stěrkou pro ještě lepší spojení oleje v horních vrstvách krému.

Dort můžete bohatě ozdobit čerstvými jahodami, které krátce marinujte v medu s citronem, aby neosychaly a nezoxidovaly.

Raw nudle s mákem a javorovým sirupem

Tento recept potěší všechny milovníky máku a navíc je velice zdravý díky celerovým nudlím. Možná vás spojení celerových nudlích s mákem malinko děsí, ale zaručujeme, že budete s výsledkem tohoto receptu nadmíru spokojeni!

Suroviny

  • 1/4 většího celeru
  • 8 lžic máku
  • 5 lžic javorového (či agáve, trváte-li na raw) sirupu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • kousek vanilkového lusku či vanilkový prášek
  • čerstvá máta

Postup

Celer oloupejte a omyjte. Poté z něj oddělte přibližně 1/4, nakrájejte ji na plátky, asi centimetr tenké a z těch poté postupně škrabkou po zahnuté části oškrábejte tenké plátky. Případně lze celer také nastrouhat. Poté celer dejte do misky, zalijte vodou a přidejte šťávu z půlky citrónu. Díky namočení se chuť celeru ještě trochu zjemní.

Mák s vanilkovým luskem umelte v mlýnku na mák. Asi po deseti až dvaceti minutách celer slijte, propláchněte a lehce prosušte. V misce ho zalijte rozpuštěným kokosovým olejem a javorovým sirupem dle chuti. Poté promíchejte a přidejte mák s vanilkou. Opět dobře promíchejte, nandejte na talíře či do misek a nakonec posypte čerstvou mátou a kokosem.

Náš tip: Mák můžete umlít také v elektrickém mlýnku na kafe, což je lepší varianta pokud přihazujete vanilkový lusk.

Letní raw nanuk

Slunečné a horké dny už brzy přijdou, takže se recept na výborný a zdravý nanuk bude určitě hodit.

Suroviny

  • 5 větších zralejších banánů
  • 10 špejlí, nanukových dřívek nebo pevnějších brček
  • 1/2 hrnku kokosového oleje (zčásti můžete přidat kakaové máslo)
  • 1/3 hrnku kvalitního (raw) kakaa
  • 1/4 hrnku javorového sirupu
  • 1 hrnek vanilkového či dochuceného bílého jogurtu

Na posyp:

  • nahrubo nasekané pistácie
  • vlašské ořechy
  • konopné semínko
  • mrazem sušené jahody
  • křupinky či cokoli jiného, co vás napadne

Postup

Banány oloupejte, rozkrojte na půl, ale pozor, ne podélně, napíchejte do nich špejle či jiná držátka, která jste zvolili.  Stačí je zapíchnout je tak 2 až 3 cm a na tácku vyloženém pečícím papírem je nechte nejlépe přes noc zmrazit v mrazáku.

Připravte si čokoládu tak, že kokosový olej necháte roztát a poté ho dobře promícháte s kakaem a javorovým sirupem. Pro vylepšenou chuť můžete přidat trochu vanilky. Poleva by měla mít pokojovou teplotu.

Připravte si do mističky jogurt a na talířky jednotlivé posypky. Plochu, na které budete pracovat pokryjte pečícím papírem. Vyndejte banány z lednice a postupně je namáčejte do čokolády či jogurtu. Čokoláda začne ihned tuhnout, takže je nutné okamžitě nanuk posypat či obalit zvolenou posypkou. Jogurt bude tuhnout trochu déle, takže u tohoto typu nemusíte tolik spěchat.

Můžete ihned podávat, pokud by náhodou banány byly příliš tvrdé, chvíli je nechte povolit. Zbylé nanuky vám vydrží týden až dva v mrazáku.

A. Pečená

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
Zdraví je dar přírody
RAW Čokoládové bonbóny bych doporučil, ale trošku jinak...
Nemám sice nic proti raw kakaovému máslu, ani nepraženým kakaovým práškem nepohrdnu. Doporučil bych ovšem tyto suroviny nakupovat s rozumem. Né každé zdravé máslo je zdravé podle mého je dobré vždy uvádět zemi původu. Třeba opravdu nejlepší Kakaové Boby seženete v Peru asi pod značkou @medicaliento jak jinak... Já třeba nevím jak je to s máslem a odkud bych ho měl koupit kvaltní. Určitě né od těch co to před pár lety ještě vyráběli v karosářské dílně mezi oleji někde u Brna....vitaline nebo tak tomu říkali no tak to tu chodí, takže zdravě ale s rozumem.... sunglasses

aja123.
čokoládovna troubelice
Já objednávám na stránkách čokoládovny Troubelice,myslím, že dobrá kvalita. Používali jsme i na kurzu Raw dezertů.

 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist