Kde se vzal bubble tea?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Kde se vzal bubble tea?

Obrázek

Stánky prodávající kelímky s různobarevnými tekutinami, želé kuličkami na dně a pěkně tlustým brčkem dnes potkáte téměř v každém obchodním centru. Pokud máte doma teenagera, patrně je znáte velmi dobře, bubble tea, jak se tomuto nápoji říká, je mezi mladými neobyčejně populární.

Bylo to jako rána z čistého nebe. Bubble tea zaplavil naši republiku a během kratičké doby si ji zcela podmanil. Jestli se ptáte, co je tento nápoj vlastně zač a odkud k nám přišel, v tomto článku najdete odpovědi. A nejen to – prozradíme vám také, jak si můžete bubble tea sami připravit.

Co je bubble tea

Bubble tea je oblíbený nápoj, který existuje v nespočtu různých variant. Základem je vždy sypaný čaj, nejčastěji černý nebo zelený, setkat se můžete i s bílým, oolongem, rooibosem nebo rýžovým čajem. Čaj je ochucen ovocným sirupem a nalit do plastového kelímku, na jehož dně už je připravena pomyslná třešnička na dortu – velké černé nebo bílé žvýkací perly, perličky se sladkou tekutou náplní, na proužky nakrájené želé nebo bazalková semínka. Bubble tea může být podáván teplý nebo vychlazený, existují i varianty s mlékem, jogurtem, ledovou tříští, rozmixovaným ovocem nebo kávou. Konkrétní kombinaci chutí si volí zákazník, každý si tak může dát to, na co má zrovna chuť. Na plastový kelímek s nápojem se obvykle svrchu navaří folie, díky čemuž si můžete čaj uložit do tašky, aniž by se vám vylil, a vychutnat si ho později. Dostanete k němu brčko, kterým folii proděravíte. Musí být dostatečně široké, aby jím prošly i velké tapiokové perly.

Krátká historie…

Oblíbený nápoj se zrodil poměrně nedávno, v 80. letech minulého století. A sice na Taiwanu, ostrově ležícím na obratníku Raka. Před školami se rozkládaly stánky nabízející žíznivým dětem ledově vychlazené čaje. Konkurence byla veliká, a tak jeden ze stánkařů začal své čaje ochucovat sirupy. Jeho slazené čaje měly úspěch, a zanedlouho se daly koupit „na každém rohu“. V roce 1983 Liu Han-Chieh přidal do ledového čaje se sirupem tapiokové perly, které se užívaly především k výrobě dezertů podobných pudinku. Tak spatřila světlo světa základní verze bubble tea. Ke dnešní podobě stačil už jen krůček – jak se stánky s bubble tea rozšiřovaly po Asii i celém světě, rozšiřovaly se i příchuti sirupů a perliček. Dnes si tedy můžete dát původem taiwanský nápoj třeba s ibiškem nebo šafránem, příchutěmi typicky blízkovýchodními.

Obrázek

Tapiokové perly

Původně každý bubble tea obsahoval velké želé kuličky černé nebo bílé barvy. Jedná se o škrob z kořene manioku vytvarovaný do kuliček, které do sebe při vaření nasáknou tekutinu, zvětší svůj objem a získají konzistenci jako tvrdší želé. Perly se dají zakoupit v prodejnách zdravé výživy nebo asijských potravin, případně se dají podomácku vyrobit z tapiokové mouky. Tapiokové perly se využívají nejen k výrobě bubble tea, ale také jsou základem chutných dezertů a používají se i k zahuštění polévek, omáček a nákypů nebo jako zavářka do polévek. V Asii a Jižní Americe je tapioka běžně užívanou potravinou a maniok základem jídelníčku. Obyvatelé Taiwanu dali tapiokovým perlám přezdívku boba, což je slangový výraz pro prsa, zřejmě pro jejich kulatý tvar. Pod označením boba se prodává i samotný bubble tea, a to především v oblastech s početnější asijskou komunitou. Do bubble tea se většinou přidávají černé perly, které se vaří v karamelu a třtinovém cukru, někde jsou ale k dostání i klasické bílé kuličky.

Obrázek

Bubble tea v pohodlí domova

Počet stánků po celém světě svědčí o tom, že popíjení bubble tea je návykovou záležitostí. Když ale uvážíme cenu tohoto nápoje v obchodních domech a kavárnách, zjistíme, že ne každý si může takovou „závislost“ dovolit. Existuje možnost, jak si vychutnat oblíbený čajový nápoj, a přitom ušetřit? Ano, existuje! Bubble tea si totiž může snadno vyrobit každý ve své kuchyni. Na internetu narazíte na e-shopy nabízející speciální čaje, ovocné sirupy a kuličky pro výrobu bubble tea, jde to ale i bez nich. Stačí si sehnat kvalitní sypaný čaj, dobrý ovocný sirup (nejlépe domácí) a sušené tapiokové perly. Ty nemají žádnou chuť, což není nevýhoda – můžete si připravit nejrůznější příchuti pouhým vařením tapioky v džusu, čaji, kávě, mléce nebo jiné tekutině. Vyzkoušet můžete třeba tradiční směs kokosového a kondenzovaného mléka, anebo dát průchod své fantazii a vymyslet vlastní kombinace.

Na výrobu jedné porce domácího bubble tea budeme potřebovat:

  • 500 ml vody

  • 400 ml džusu

  • 100 g třtinového cukru

  • 3 lžíce sušených tapiokových perel

  • 2 – 3 lžíce ovocného sirupu

  • 1 lžíce sypaného čaje vlastního výběru

  • 3 lžíce mléka (není nutné)

Jak na to:

Sušené tapiokové perly namočíme alespoň na dvě hodiny do ovocného džusu. Poté k nim přisypeme třtinový cukr a vaříme do změknutí, tj. asi 15 minut. Uvařené perly necháme zchladnout. Sypaný čaj zalijeme 500 ml vroucí nebo horké vody (podle druhu čaje) a necháme vyluhovat. Čaj vychladíme, poté ho v šejkru smícháme s ovocným sirupem a případně i mlékem. Nápoj nalijeme do sklenice, do které jsme předem nasypali tapiokové perly. Podáváme se širokým brčkem.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist