Domácí listové a plundrové těsto
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Domácí listové a plundrové těsto

Obrázek

Když chceme upéct něco rychlého k odpolední kávě, nabízí se celá řada dezertů z listového těsta nebo těsta na croissanty. Jejich použití je snadné a připravit se z nich dají i slané dobroty. Zmíněná těsta najdeme v sortimentu téměř každého obchodního řetězce, vyzkoušeli jste ale domácí verzi? Rozhodně to stojí za to!

Dezerty, jednohubky a předkrmy z listového a plndorvého těsta pronikly do řady evropských kuchyní a oblíbené jsou i za oceánem. Upéct si můžete buď dobrotu podle některého z osvědčených receptů (třeba štrúdl nebo croissant), anebo dát průchod své kreativitě a vytvořit zcela nové chutě, tvary a kombinace.

Domácí vs. kupované

Postup výroby listového či plundrového těsta je sice zdlouhavý a bez kuchyňského robota poměrně namáhavý, myslíme si ale, že se stále vyplatí, obzvlášť pokud připravujete pohoštění pro vzácné hosty. Ti kvalitní domácí chuť jistě ocení! Průmyslově vyráběná listová a plundrová těsta jsou totiž tvořena z velké části margaríny, které se často vyrábějí z rafinovaných rostlinných tuků. Kromě toho obsahují různé emulgátory, konzervanty, aromata a další zbytečné látky. Kvůli takovému složení můžete pocítit, že se vám těsto jakoby lepí na patro. S domácím těstem z pravého másla se vám ale nic takového nestane.

Obrázek

Veganské i bezlepkové

Další výhodou domácí výroby listového a croissantového těsta je možnost připravit si těsto přesně podle vlastních potřeb. Jste vegani? Celiaci? Alergici na lepek nebo mléko? V obchodě na verzi vhodnou právě pro vás nejspíš nenarazíte, ale doma si ji vyrobíte bez problémů. Pšeničnou hladkou mouku můžete nahradit bezlepkovou moukou, máslo lze vyměnit za kokosový olej nebo ztužený rostlinný tuk vhodný pro vegany, za mléko zaskočí mléko rostlinné (např. mandlové, kokosové či sojové).

Obrázek

Listové těsto

Lístkové těsto je takový malý zázrak – neobsahuje kvasnice ani jedlou sodu či kypřicí prášek, a přesto je neuvěřitelně nadýchané, při pečení se krásně nafukuje a vytváří tenké vrstvičky. To vše díky specifickému postupu výroby, který spočívá v opakovaném překládání vrstev tukového a vodnatého těsta (tzv. vodánku). Při pečení se pak voda z vodánku přemění ve vodní páru a získá na objemu, okolní vrstvy tuku ji ale nepropustí, a tak vznikne ono lístkování.

Recept na listové těsto

Tukové těsto:

  • 1 kostka másla (250 g) – máslo musí být ztuhlé, z lednice ho vyjmeme až těsně před použitím

  • 50 g hladké mouky

Vodánek:

  • 300 g hladké mouky

  • 150 ml vody

  • 10 ml octa

  • 3 žloutky

  • špetka soli

Hladkou mouku prosejeme do misky, přilijeme 100 ml vody a ocet, přidáme i žloutky a špetku soli. Vše důkladně promítáme a hněteme, dokud nevznikne kompaktní, tuhé těsto. Výhodou je v tomto případě kuchyňský robot, protože hnětení může trvat i 10 minut. Pokud se ani po této době nespojily, přilijeme další vodu. Hotové těsto zpracujeme do bochánku, zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme odpočívat asi půl hodiny. Mezitím si připravíme tukové těsto – máslo nastrouháme na hrubém struhadle, smísíme s 50 g mouky propracujeme vidličkou, na toto těsto se snažíme sahat rukama co nejméně, aby se máslo nerozpustilo. Z tukového těsta rychle vytvoříme čtverec o rozměru 10 x 10 cm a uložíme ho na 15 minut do lednice. Vodánek vyválíme na větší čtverec, tukové těsto vložíme doprostřed vodánku tak, aby rohy tukového těsta směřovaly do středu stran vodánku. Rohy vodánku přehneme přes tukové těsto tak, aby bylo zcela uzavřené, celý čtverec zabalíme do utěrky a dáme na 5 minut do chladu. Poté těsto vyválíme na obdélník velikosti A4 a přehneme následovně: plát položíme vodorovně (delšími stranami rovnoběžně s okrajem pracovní plochy), vezmeme levou část a přeložíme ji skoro do dvou třetin, potom pravou část přeložíme přes vzniklé dvě vrstvy. Máme tedy obdélník složený ze tří vrstev. Ten znovu vyválíme na velikost A4 a opět zmíněným způsobem přeložíme. Postup opakujeme ještě jednou, poté těsto zabalíme do utěrky a necháme v lednici odpočívat cca 20 minut. Po uplynutí této doby znovu třikrát opakujeme rozválení a překládání těsta a zase uložíme do lednice. Nyní je již těsto připraveno, ale pokud postup ještě zopakujeme, bude těsto lépe lístkovat.

Těsto, které tímto způsobem vytvoříte, bude vážit cca 750 g. Rozdělte ho na čtyři díly (nebo dle potřeby) a uchovávejte v lednici, spotřebujte do 3 dnů. Těsto je možné také zabalit do potravinové folie a nechat zamrazit, takto vydrží asi 2 měsíce.

Obrázek

Plundrové těsto

Stejně jako listové těsto je i to plundrové velice všestranné a univerzální. Použít se dá nejen k výrobě croissantů, které můžete ještě zasyrova plnit náplní (marmeládou, nutellou, oříškovým máslem, ořechy, mákem apod.), anebo po upečení rozříznout a namazat nebo naplnit jako bagetu (ano, croissanty jsou skvělé i naslano). Plundrové těsto ale lze využít i k výrobě všemožných taštiček, kapes a pletenců. Na rozdíl od listového těsta je kynuté, díky čemuž je po upečení krásně měkké. I plundrové těsto obsahuje vrstvičky vzniklé vypařováním tekutiny mezi tukovým těstem, a tak je jeho příprava podobná jako v předchozím případě.

Recept na plundrové těsto

  • 500 g hladké mouky

  • 50 g cukru krupice

  • 10 g čerstvého droždí

  • 1 kostka másla (250 g)

  • 300 ml mléka

  • špetka soli

Čerstvé droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přisypeme lžíci cukru a zaprášíme trochou mouky, přikryjeme a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté v míse smícháme mouku se zbytkem cukru a špetkou soli, vlijeme kvásek a vypracujeme kompaktní těsto, to přikryjeme a na teplém místě necháme asi hodinu a půl kynout. Ztuhlé máslo rozválíme na čtverec o rozměru 10 x 10 cm a uložíme zpět do ledničky. Když je těsto vykynuté, rozválíme ho na větší čtverec. Na něj položíme rozválené máslo tak, aby jeho rohy směřovaly do středů stran čtverce z kynutého těsta. Rohy kynutého těsta přehneme přes máslo, máslo je tedy zabalené v těstě. Celý čtverec obalíme utěrkou a vložíme do lednice na 20 minut. Poté těsto rozválíme na obdélník formátu A4, podélně přeložíme na třetiny, znovu rozválíme a přeložíme. Uložíme do lednice na 15 minut. Pak opět dvakrát či třikrát opakujeme postup vyvalování a překládání a znovu necháme vychladnout v lednici.

Plundrové těsto je hotové a připravené k rozválení, plnění a pečení. Pokud víte, že ho nespotřebujete do 3 dní, můžete ho až na 2 měsíce uložit do mrazáku.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist