Oběd v zavařovačce
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Oběd v zavařovačce

Obrázek

Se začátkem školního roku přichází otázka, co zabalit dětem do školy ke svačině. Vymýšlet stále nové a nové varianty je náročné, a často pak zapomínáme na vlastní svačiny. Aby nejen děti, ale i dospělí nosili z domova chutné a nutričně vyvážené pokrmy, představujeme vám dnes snadné, a přitom efektní obědy v zavařovačce.

Jak se stravujete v práci? Mnoho lidí z důvodu časové tísně spoléhá na firemní jídelnu, bistro za rohem nebo donáškovou službu. Takové řešení ale přináší řadu nevýhod: za prvé nikdy nevíte, jaké suroviny byly pro přípravu pokrmu použity, což je nebezpečné především u osob s alergiemi a intolerancemi. Za druhé nemáte jistotu, že vám bude jídlo chutnat, protože i když třeba svíčkovou běžně jíte a máte ji rádi, kuchař ji může připravovat jinak, než jste zvyklí, a nakonec si vůbec nepochutnáte. A za třetí se vám pravidelné stravování v restauracích nebo objednávání jídel do zaměstnání pořádně prodraží – za takový oběd zaplatíte klidně i trojnásobek částky, na kterou by vyšla jedna porce, kdybyste si jídlo uvařili doma.

Obědům do krabičky odzvonilo, teď jsou tu zavařovačky!

Nadpis je samozřejmě poněkud nadsazený, pokud si budete chtít vzít z domova třeba řízek, určitě bude platová zavírací krabička dobrou volbou. Pro saláty všeho druhu je ale nejlepší nádobou velká zavařovací sklenice. Víte proč? Protože skvěle vypadá! Je dostatečně vysoká na to, abyste mohli jednotlivé ingredience vrstvit na sebe, pokud možno kombinovat suroviny různých barev a textur, aby výsledek co nejvíce lahodil oku vašemu i vašich kolegů a kolegyň. Jelikož díky tomu, že je sklenice průhledná, uvidí váš oběd všichni přítomní, a určitě se najde někdo, komu se budou sbíhat sliny. Zavařovací sklenice jsou vyráběny z vysoce odolného skla, takže můžete oběd uchovávat v lednici a jíst vychlazený nebo ho ohřát v mikrovlnné troubě a zahřát se, zavařovačka zvládne obojí.

Zero waste varianta

Další výhodou zavařovací sklenice je její pořizovací cena, která může být vlastně nulová. Až budete příště kupovat kysané zelí, jablečné pyré nebo nakládané okurky, zaměřte se na vzhled sklenice, ve které se zboží prodává. Vyberte si tvar a objem, který vám vyhovuje, a až obsah sklenice zmizí ve vašem žaludku (nebo žaludcích členů vaší domácnosti), zavařovačku vymyjte a připravte ji na novou kariéru. Odstraňte z ní etiketu – nechte ji odmočit v teplé vodě, pokud i přesto zůstává na skle lepidlo, potřete ho pastou vyrobenou z oleje a jedlé sody, nechte pár minut působit a odrolte prsty nebo hrubší stranou houbičky na nádobí.

Takovéto znovuvyužití toho, co už máme (tedy v tomto případě sklenice, ve které jsme si domů přinesli nějakou potravinu), je jedním ze základních principů životního stylu zero waste, který usiluje o snižování množství odpadu. A navíc nemusíte utrácet peníze za novou nádobu na jídlo, takže vám poděkuje nejen příroda, ale i vaše peněženka.

Co do zavařovačky?

Jak již bylo řečeno, jako oběd do sklenice se hodí především saláty. Mohou být zeleninové, luštěninové, těstovinové, quinoové, s jáhlami, pohankou, rýží, bulgurem, kuskusem apod. Použít můžete každý recept na salát, jen dbejte na správné vrstvení (viz. níže) a zálivku uchovávejte vždy zvlášť, v malé skleničce nebo dózičce, a na salát ji nalijte až těsně před konzumací. Saláty to ale zdaleka nekončí! Znáte buddha bowls? Tyto velmi fotogenické misky plné syrové nebo předem upečené zeleniny, ovoce, semínek, oříšků a dalších dobrot můžete přeměnit ve skvělý oběd do zavařovačky. I polévky si můžete do práce přinést ve sklenici, sklo ji udrží déle teplou než plastová krabička, a když sundáte víčko, můžete polévku ohřát v mikrovlnce. A na své si přijdou i milovníci sladkého, skvělou svačinou nebo obědem do zavařovačky je i kaše z vloček, ať už vařená či fermentovaná přes noc, kaše z jahel, pohanky, quinoy, polenty či uvařených celých zrn, chia pudink nebo tapiokový pudink. Vše doplňte čerstvým nebo sušeným ovocem, oříšky, semínky, jogurtem a oříškovým máslem. Přidat můžete i domácí marmeládu nebo kompot.

Pravidla vrstvení

Ať už do zavařovačky plníte jídlo sladké či slané, musíte se řídit základními pravidly týkajícími se vrstvení jednotlivých ingrediencí. Pokud váš recept zahrnuje jakoukoliv kaši, pyré nebo cokoliv v podobném skupenství, dejte to dospod. Další vrstvu tvoří surovina, která je tvořena malými kousky, např. vařené jáhly, pohanka lámanka apod. Suroviny i nadále řadíme podle velikosti jednotlivých kousků, výjimkou jsou semínka a oříšky, kterými můžeme celý pokrm na závěr posypat. Úplně navrchu (pokud nepočítáme zmíněné posypky) mají být salátové listy, které jsou velmi křehké a snadno se zlámou a zvadnou. Do sklenice je nijak nemačkáme, abychom je nepoškodili. Salátovou zálivku dáme do samostatné malé zavařovací skleničky nebo dózičky, jednak proto, aby salát zůstal křupavý, a také proto, že nám to usnadní práci – všechny ingredience na zálivku stačí dát do této nádobky, uzavřít ji a dobře protřepat. Na protřepání nezapomeňte ani před samotným podáváním, aby se jednotlivé složky opět spojily.

Pár nápadů do začátku

Jakmile si uděláte pár prvních obědů do zavařovačky, začnou vás samy od sebe napadat různé kombinace surovin a nebudete vědět, kterou vyzkoušet dřív. A to je dobře, protože takhle se vám příprava svačiny či oběda do práce nikdy neomrzí a nebudete mít potřebu si někde kupovat hotové jídlo. Teď ale možná ještě tápete, nevíte, jak přesně by mohlo jídlo do sklenice vypadat. Proto vám nabízíme několik možností, ze kterých si jistě vyberete.

  • Uvařená červená quinoa, kolečka rajčat a okurky, měsíčky červené cibule, sterilovaná kukuřice.

  • Uvařené čínské nudle, kousky pečeného kuřete, mražený hrášek, miso pasta – před konzumací zalijte vroucí vodou a nechte chvíli odstát.

  • Fazole v rajčatové omáčce, trhané hovězí nebo vepřové maso, strouhaný čedar.

  • Uvařená bílá quinoa, řecký jogurt, med, na kostky pokrájené kompotované broskve, čerstvé borůvky.

  • Kozí jogurt, čokoládová granola, plátky čerstvých jahod a banánů, javorový sirup.

  • Rozšlehaná vejce, baby špenát, strouhaný sýr, kostičky opečené slaniny, sůl a pepř – vše smíchejte ve sklenici, dobře protřepte a dejte nezakryté do mikrovlnné trouby na cca 2 minuty.

  • Rozmačkané avokádo, uvařená nebo sterilovaná cizrna, cuketové „špagety“, na proužky nakrájená žlutá paprika.

  • Kostky červené a žluté papriky, půlkolečka okurky, půlky cherry rajčat, kostky sýru feta, rukola.

  • Bazalkové pesto, půlky cherry rajčat, uvařené celozrnné těstoviny, strouhaný parmezán.

  • Indiánská rýže, naklíčené mungo fazolky, kostky avokáda, proužky mrkve, sterilované žampiony nebo šitake.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist