Nejčastější kuchařské pohromy a jak je napravit
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nejčastější kuchařské pohromy a jak je napravit

Obrázek

I mistr tesař se někdy utne. A stejně tak se i těm nejzkušenějším z nás může stát, že přesolí polévku, vysuší maso nebo to přeženou s kořením. Když vás něco takového potká, nemusíte hned panikařit a pokažené jídlo vyhazovat, naštěstí existuje pár fint, jak obtížnou situaci vyřešit a nehodu zamaskovat. Chcete vědět, jaké triky to jsou?

Vyplatí se tyhle vychytávky znát. Jen málokdy je totiž jídlo natolik pokažené, že už ho nejde zachránit. Nakonec můžete získat ještě lepší pokrm, aniž by se kdokoliv dozvěděl o tom, jaké trable jeho přípravu provázely.

Obrázek

Přesolený pokrm

Bez soli žádné jídlo nechutná dobře, totéž ale platí i v případě, že to se solí přeženete. Nejlepší je samozřejmě solit jen málo, jídlo ochutnat a případně znovu osolit, takto postupujte až do té doby, než získáte optimální slanost. Že už je příliš pozdě? Přesolený pokrm ještě můžete zachránit, a to některým z následujících způsobů.

  • Navyšte množství surovin. Pokud vám zbyly suroviny, které jste do pokrmu přidali, a nevyžadují žádnou náročnou a zdlouhavou úpravu, která by vás významně zdržela, dejte jich do jídla víc. Receptura se nezmění, ale zmenší se poměr soli k ostatním surovinám.

  • Přidejte ingredienci navíc. Takhle sice změníte recept, můžete ale zachránit i hodně přesolené jídlo. Dejte do něj jakoukoliv zeleninu, čerstvou nebo mraženou, anebo ještě lépe surovinu, která obsahuje hodně škrobu. To mohou být těstoviny, brambory, rýže, kuskus, bulgur nebo jiná obilovina. Trochu této nové přísady vhoďte do hrnce, pánve nebo pekáče k přesolenému jídlu, podlijte vodou a čekejte, dokud nezměkne.

  • Použijte bramboru jako „houbu“. Do polévky nebo omáčky vložte na velké kusy nakrájenou syrovou bramboru, nechte ji uvařit a poté ji vyjměte a vyhoďte. Během vaření do sebe vstřebá tekutinu i se solí, a když ji vyhodíte, nijak nepozměníte původní recept.

  • Přidejte tekutinu. Pokud to váš recept umožňuje, nařeďte pokrm nějakou tekutinou. Abyste nepřišli o chuť, nepoužívejte vodu, namísto ní sáhněte po víně, nesoleném vývaru, mléku nebo smetaně, rajčatové šťávě apod. Když potom bude omáčka nebo šťáva moc řídká, zahustěte ji jíškou nebo hraškou.

Obrázek

Příliš ostré jídlo

Chilli dokáže dodat každému pokrmu pořádný říz a nemusíte se bát, že by s ním bylo jídlo mdlé. Existuje ale několik set různých odrůd pálivých papriček, některé jsou ostřejší, jiné jemnější. Pokud se vám dostane do ruky pálivější paprička, než na jakou jste zvyklí, může se vám snadno stát, že bude pokrm tak překořeněný, že strávníkům „shoří pusa“. I tento průšvih se ale dá řešit.

  • Přidejte mléčný výrobek. Zatímco u přesoleného jídla máte na výběr několik druhů tekutiny, které můžete použít, u příliš pálivého se výběr podstatně zužuje. Protein kasein, který se nachází v mléce a mléčných výrobcích, neutralizuje účinky kapsaicinu, látky, která způsobuje pálivost papriček. Čím tučnější produkt použijete, tím větší bude mít účinek, kapsaicin je totiž rozpustný v tucích. Pokud by přidání mléčného výrobku pokrm znehodnotilo, nechte ho tak, jak je, a podávejte k němu dip ze zakysané smetany či bílého řeckého jogurtu.

  • Dodejte texturu. Když bude pokrm obsahovat nějakou ingredienci s hrubým nebo členitým povrchem, nervy ve vašem těle se nebudou tolik soustředit na jeho pálivost. Takovou rozrušující surovinou může být rýže nebo qinoa, pokud přímo do jídla nechcete přidávat nic dalšího, jednoduše ho servírujte s opečeným toastem nebo nachos.

  • Uvařte jídla víc. Stejně jako v případě přesoleného pokrmu můžete i tentokrát znásobit množství surovin. Jestliže se jídlo kvůli zvýšenému množství porcí nesní, můžete zbytky zamrazit.

Obrázek

Vysušené maso

Především začínající kuchaři mají problém odhadnout, kdy už je plátek masa dostatečně propečený. Nejjednodušší možností, jak to zjistit, že maso uprostřed rozkrojit a podívat se, takový kousek už ale na talíři nevypadá tak dobře. Proto je lepší se řídit tuhostí masa, může se vám ale snadno stát, že maso z obavy, že ještě není hotové, přesušíte. Vysušený steak už do původního stavu nevrátíte, můžete ale tento kus masa využít jiným způsobem a vytvořit jiný, ale stejně dobrý pokrm.

  • Maso duste. Vytvořte libovolnou omáčku (třeba z vývaru, smetany a žampionů) a plátky masa v ní alespoň hodinu duste při nižší teplotě. Maso nasaje část omáčky a změkne.

  • Natrhejte ho. Trhané hovězí nebo vepřové maso je hit street foodu. V originálu se sice připravuje trochu jinak, můžete ho ale vytvořit i z nechtěně vysušeného masa. Vidličkou maso natrhejte na tenká vlákna a podávejte ho v burgerech nebo pita chlebech. Nezapomeňte ho zalít pořádnou dávkou barbecue, sladkokyselé nebo chilli omáčky – maso se potom nebude zdát tak suché.

Obrázek

Slepené těstoviny a rýže

Asi každý se musel někdy potýkat se slepenými těstovinami nebo rýží. Nejlepší prevencí je vařit je v dostatečném množství vody a do podoby al dente, ne každému ale tato úprava vyhovuje. Pokud máte rádi doměkka uvařené těstoviny a rýži a potýkáte se s jejich lepivostí, vyzkoušejte následující tipy.

  • Přidejte vodu. Když v průběhu vaření zaznamenáte, že se těstoviny nebo rýže příliš lepí k sobě, ale zároveň je potřebujete ještě chvíli vařit, přilijte do hrnce horkou vodu až téměř po okraj. Škrob se ve vodě rozředí a jednotlivé kousky by se od sebe měly začít oddělovat.

  • Propláchněte je. Pokud už jste těstoviny nebo rýži uvařili, ale zjistili jste, že tvoří slepence, přesuňte je do dostatečně velkého cedníku a proplachujte studenou vodou. Smyjete z potravin škrob a přestanou se k sobě lepit. Následně je prohřejte v pánvi či hrnci na troše tuku, který zabrání opětovnému slepení.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist