Zdravím nabité klíčky
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Zdravím nabité klíčky

Obrázek

Jistě jste už mnohokrát slyšeli, že jíst se má lokálně a sezónně. Plody utržené ještě před dosažením zralosti a převážené přes půlku světa nikdy nebudou mít tolik vůně a chuti, jako ty, které uzrály na slunci na českých zahradách. Jak si ale poradit v zimě, kdy je nabídka sezonní a lokální zeleniny tak omezená? Řešením jsou klíčky!

Kdo má blízko k asijské kuchyni, jistě už se s klíčky a mladými výhonky jedlých rostlin setkal. Pro ostatní může být poněkud zvláštní je jíst, ale věřte, že jde jen o zvyk. Klíčky a microgreens (maličké rostlinky pouze s kořínky a děložními lístky) můžete sehnat v některých hypermarketech a prodejnách zdravé výživy, mnohem levnější a lokálnější je vypěstovat si je vlastnoručně doma. Není to nic složitého, a pokud semínka nakoupíte v bezobalovém obchodě, bude to i zero waste. Navíc si můžete namíchat kombinaci druhů, které vám chutnají nejvíce.

Jak postupovat při nakličování

Pěstování vlastních klíčků není nic složitého, zvládnou to i děti – a jistě pro ně bude zajímavé sledovat, jak ze semínek vzniká nová rostlinka. Pokud si potrpíte na všemožné kuchyňské vychytávky, můžete si pořídit speciální nakličovací misku nebo nakličovací talřek, postačí vám ale i úplně obyčejná větší zavařovací sklenice a kus gázy.

Nakličovací miska

Obvykle jsou vyráběny z plastu a skládají se ze dvou částí – ve vrchní dochází ke klíčení a spodní semínka zásobuje vodou. Vybraná semínka nasypte do horní části v takovém množství, aby byla celá plocha pokrytá, ale semínka se vzájemně nepřekrývala. Nyní si množství zvažte a zapište pro příští klíčení. Pokud plánujete klíčit větší semínka a především luštěniny, přesypte je do skleničky, zalijte dvojnásobkem vody a nechte 8 hodin stát, aby nasákly dostatek vody a nastartovaly se potřebné biologické procesy. Semínka nyní vraťte do horní části misky a spodní naplňte vodou. Umístěte na světlé místo, nikoliv však na přímé slunce. Každý den dolévejte vodu. V závislosti na druhu jsou klíčky připraveny po 5 až 8 dnech. Nyní jen stačí rostlinky prsty vytáhnout z misky – patrně totiž kořínky pronikly skrz otvory v nádobě do spodní části.

Nakličovací talířek

I tato vychytávka má dvě části – vrchní nerezové husté sítko se zvýšeným okrajem a keramickou mističku. Nakličovací talířek je vhodný spíše pro drobnější semínka. Ty vsypeme na sítko, aby pokryly v jedné vrstvě celou plochu, poté je ve skleničce s dvojnásobkem vody necháme asi 15 minut bobtnat. Vrátíme je na sítko, keramickou mističku naplníme vodou, sítko na ni položíme a zakryjeme malým talířkem. Po 2 dnech talířek sejmeme, semínka dvakrát denně rosíme. Po dalších 3 až 5 dnech můžeme klíčky sklízet.

Zavařovací sklenice

Zdaleka nejlevnějším způsobem pěstování klíčků je použití zavařovací sklenice. Vybíráme spíše větší, např. o objemu 0,75 l. Dobře ji vymyjeme, do čtvrtiny naplníme semínky (hodí se spíše větší semínka a luštěniny) a zalijeme dvojnásobným množstvím vody. Necháme stát 8 hodin, poté vodu vylijeme a semínka dvakrát důkladně propláchneme. Vodu necháme vykapat a přes hrdlo sklenice přetáhneme čistou gázu, upevníme gumičkou. Jinou možností je použít klasické víčko na zavařovací sklenice, do něhož jsme předem vyvrtali asi 20 děr. Sklenici postavíme na světlé místo mimo přímý dosah slunečních paprsků. Dvakrát denně semínka proplachujeme čistou vodou, kterou poté vždy necháme dobře vykapat. Pokud máme možnost sklenici zavěsit, otočíme ji dnem vzhůru a pod ní umístíme talířek, na který bude voda odkapávat. Po 5 až 8 dnech jsou klíčky připravené k použití.

Obrázek

Jak klíčky využít

Klíčky můžeme ihned konzumovat, anebo je nechat dobře vykapat, uložit do zavírací krabičky a několik dní uchovávat v lednici.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist