Martin Polačko
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Martin Polačko

Obrázek Jméno Martin Polačko patří v tuzemské gastromii mezi pojmy. Známý kuchař slovenského původu má za sebou bohatou praxi, a to nejen u nás a u našich nejbližších sousedů, ale i v USA. Vařil pro takové celebrity, jako je hollywodský herec Edward Norton nebo zpěvačka Sheryl Crow. V současnosti se věnuje zejména poradenské činnosti v oblasti kulinářství, přitom ale stále vaří.

Otec dvou synů Martin Polačko pochází z východního Slovenska. Už dlouho ale žije v Praze, kde se momentálně věnuje konzultantské činnosti. Zastupuje firmu, která vyrábí a distribuuje produkty pro mexickou kuchyni, jako jsou třeba čerstvé tortilly nebo kukuřičné nachos.

V praxi to znamená, že objíždí různé podniky, kam si ho pozvou a tam zboží prezentuje a předvádí, co se z něj dá uvařit. „Nikdy jsem nepověsil vaření na hřebík, akorát jsem utekl z kuchyně. Už mě to přestalo bavit v těch tunelech nerezu a techniky. A začalo mě víc těšit komunikovat s klienty, představovat jim, co vlastně vařím,“ vysvětlil Polačko.

Martin Polačko v restauraci Divinis

Dlouhá léta ale působil v kuchyni restaurace Divinis, kterou v současné době vlastní známý český šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Polačko tam však vařil v době, kdy měl podnik italské majitele. A dodnes na to vzpomíná doslova jako na „nejhezčí gastromický zážitek“. Jak sám popisuje, setkal se tam s nejlepšími ingrediencemi italské kuchyně: od lanýžů, přes kvalitní rýži až po domácí těstoviny, sýry, oleje či ryby.

Vyhlášenou pražskou restauraci za jeho působení navštívila řada celebrit. A to i těch světových. „Můj nejlepší host, se kterým jsem si skvěle popovídal, byl Edward Norton. Tomu nejvíc chutnalo. Byla to velice vyklidněná osoba, skromný člověk,“ vzpomíná kuchař na jednoho z hvězdných zákazníků. Mezi jeho další slavné strávníky patří třeba zpěvačka Sheryl Crow a její tehdejší přítel, světoznámý cyklista Lance Armstrong nebo představitel Frodo Pytlíka z Pána prstenů Elijah Wood.

Právě v tomto podniku Polačko zjistil, jak moc ho baví komunikovat s lidmi a nebýt jen zalezlý v kuchyni. Nejen, že návštěvníkům vařil, ale dost často je i bavil pěveckými a tanečními vystoupeními. „Někde uvnitř ve mě dřímá šaškování. Takže jsem vyběhl z kuchyně a s manažerem, což byl kluk ze Sicílie, jsme častokrát klienty bavili tímto způsobem.“

Na cestách do USA

Před třinácti lety vycestoval na rok do Spojených států amerických, do Daytonu v Ohiu. Tam se dostal do rodinné restaurace specializované na zážitkovou gastronomii, což byl další z nezapomenutelných okamžiků v jeho kuchařském životě. A také zjistil, že není pravda, že Američané umí připravovat jen burgery a hotdogy. Americká kuchyně je naopak velmi sofistikovaná, tvrdí.

Někteří si možná na Polačka pamatují z televizních obrazovek, kde měl svou kuchařskou show Když vaří táta. Divákům představoval jednoduché rodinné recepty. „Mé rodině, a především synům, asi nejvíc chutnají nejjednodušší těstoviny s česnekem a olivovým olejem. To je pro mě takový základ. Když přijdu domů a nevím, co mám vařit, nebo nemáme co dát dohromady, tak strčím do vody těstoviny, malinko orestuji česnek a mám to. Je to skvělá večeře.“ U svých italských majitelů se totiž naučil heslu, že v jednoduchosti je krása, a tím se řídí doteď. I obyčejné jídlo se ale musí připravovat z kvalitních surovin, připomíná.

Při vaření se rád nechává unášet svými pocity. „Když venku svítí slunce, tak mám neskutečnou chuť použít hodně chilli, což ve mě evokuje veselost a vyvolává mi to úsměv na tváři i v srdci. Mám rád, když se gastromie propojuje s emocemi,“ vysvětlil. Při práci se přitom nebojí sáhnout po receptu z kuchařky, i když si ho většinou poupraví. A všem doporučuje, aby kuchařské knihy používali, jsou totiž zdrojem inspirace a edukace.

Sám se v kuchyni neřídí žádným vnitřním desaterem. Správný kuchař prý musí mít jen čisté ruce, ostrý nůž, čisté prkénko a měl by mít jasno, co chce vařit a z čeho. Kromě toho je zastáncem „tradiční babičkovské receptury“ a rozhodně nesouhlasí s přípravou pokrmů z prášku.

Obrázek

A čemu se chce věnovat v budoucnosti? „Hrozně rád bych postupem času začal ještě víc pracovat s mládeží, protože tam si myslím, že je kámen úrazu. Aby se mladší generace začala gastronomicky vzdělávat už od těch mladších let. A teď nemluvím o středních školách, ale aby to byly ještě nižší ročníky,“ prozradil své plány Martin Polačko.

Zároveň se svěřil, že by si někdy rád otevřel také svůj vlastní podnik. „Přiznám se, že někde hluboko ve mě dřímá taková myšlenka. Mít malý podnik a vědět, že dneska vařím pět jídel, které můžu osobně odprezentovat, to bych asi chtěl. Ale uvidíme, co mi život přinese.“

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist