Nezapomínejte ve své kuchyni na lína obecného

 Lín obecný není zrovna každodenní součástí rybího jídelníčku. I když jde o poměrně známou rybu, patří tento unikát spíše mezi méně obvyklé kulinářské speciality. Přesto, že v sobě skrývá poměrně velký potenciál z hlediska neomezených možností přípravy jídla a jemné chuti. Ryba, která je velice podobná kapru, s ním sdílí také předpoklady, jež mnohé strávníky dokáží odradit, a není vlastně proč. Je to především větší množství miniaturních kostí nebo poměrně silná a slizká kůže.

Důsledná příprava je předehrou vrcholného díla

Filetováním se dokážete zbavit oněch nepříjemných kůstek a prosolením a následným stažením kůže, zamezíte i druhému nešvaru. V rámci precizní přípravy byste neměli lína konzumovat okamžitě po zabití, protože jeho svalstvo pulzuje ještě několik hodin po usmrcení. Jemně uchycené šupiny v silné kůži Vám při tepelné úpravě vždy zjemní a po následujícím ochucení pokrmu se tak můžete oddávat lahodné a křupavé kůži, pakliže jde o přípravu na grilu.

Od klasického vaření na cibuli a bobkovém listu, se můžete dopracovat k pečení na másle a zeleném petrželi, přes rybí polévku z lína nebo rybí škvarky, až po dietního lína vařeného na modro, ve smetanové omáčce, se žampiony či koprovou příměsí. Variant a způsobů je jistě bezpočet, a pakliže věnujete dostatek času opracování a přípravě rybího masa, výsledek bude jistě znamenitý.

Zaveďte lína do svého pravidelného jídelníčku

Ač jde o rybu uznávanou především v zahraničních státech, měl by se stát lín nedílnou součástí i Vašeho jídelníčku. Patříte-li mezi naprosté gurmány a rádi experimentuje a objevujete nové příchutě, má Vám tento sladkovodní tvor jistě mnohé, co nabídnout. Pořiďte si lahodnou rybu na gril a využijte při vaření některá výše zmíněná negativa, ku prospěchu svému.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.