Skvělé zeleninové polévky
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Skvělé zeleninové polévky

Obrázek

Polévky ze zeleniny zaujímají významné místo ve zdravém stravování, protože jsou plné vitaminů a minerálů. Kromě toho nám pomohou doplnit tekutiny, a to jistě přijde vhod těm, kteří pitný režim trochu zanedbávají.

Někteří lidé zeleninové polévky příliš nevyhledávají, ale věřte, že když je správně dochutíte, získáte skvělé pokrmy, na kterých si smlsnou nejen zastánci zdravé výživy, ale ocení je i děti a dokonce i statní chlapi takovou polévku rádi občas vymění za kus masa. Příprava zeleninové polévky není nijak náročná, zvládne ji i začátečník. Tak na co ještě čekáte? Z našich deseti skvělých receptů si určitě vyberete!

Cuketová polévka s parmezánem

  • 500 g brambor
  • 1 kg cukety
  • 1 svazek jarních cibulek
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 g parmezánu
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka mleté skořice

Brambory omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Po 5 minutách vaření pod pokličkou přidáme oloupané a na menší kostky nakrájené cukety a na kolečka nakrájené jarní cibulky. Vaříme dalších 5 minut, poté sejmeme z plotny, ochutíme solí, pepřem a špetkou skořice a rozmixujeme. Pokud je polévka příliš hustá, můžeme přilít trochu vody. Vmícháme nastrouhaný parmezán, část si ho ponecháme na posypání na talíři.

Rajčatová polévka s řapíkatým celerem

Obrázek

  • 1 kg rajčat
  • 1 cibule
  • 2 řapíky celeru
  • 150 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce oleje
  • 1 bobkový list
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • několik lístků čerstvé bazalky

Rajčata omyjeme, slupku nakrojíme do tvaru kříže a zalijeme vroucí vodou, potom půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata rozkrojíme, zbavíme jadérek a dužninu nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme, řapíkatý celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme na centimetrové špalíky. V hrnci rozehřejeme olej, na kterém orestujeme cibuli, následně přidáme rajčata, celer a bobkový list. Krátce podusíme, poté přilijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu, vaříme do změknutí zeleniny, tj. asi 30 minut. Polévku rozmixujeme, osolíme, opepříme a podáváme posypanou nasekanou bazalkou.

Krémová celerová polévka

  • 675 g řapíkatého celeru
  • 1 cibule
  • 1 brambora
  • 2 lžíce másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • šťáva z poloviny citronu
  • špetka soli
  • špetka pepře

V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém orestujeme nadrobno nasekanou cibuli. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme a nakrájíme zhruba centimetrové špalíky. Bramboru oloupeme a nakrájíme na kostky. Celer i bramboru přidáme do hrnce, osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Potom přilijeme litr vody, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a vaříme dalších 20 minut. Přilijeme smetanu ke šlehání, necháme ji prohřát a potom celou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Přimícháme citronovou šťávu a můžeme podávat.

Brokolicová polévka

  • 650 g brokolice
  • 1 cibule
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • špetka muškátového oříšku

Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozehřátým olejem necháme zesklovatět. Přilijeme vývar, přidáme brokolici a špetku muškátového oříšku, soli a pepře, přivedeme k varu. Poté plamen ztlumíme a polévku vaříme 5 až 10 minut, dokud brokolice nezměkne. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem, v případě potřeby ještě dosolíme a dopepříme a podáváme s domácími krutonky a lžící zakysané smetany uprostřed.

Dýňová polévka s jasmínovou rýží

Obrázek

  • 1 máslová dýně
  • 1 cibule
  • 3 brambory
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 100 g jasmínové rýže
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • hrst čerstvého koriandru

Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozpáleným olejem necháme zesklovatět. Dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a přidáme do hrnce, stejně jako kostky brambor. Zeleninu zalijeme vývarem a vaříme asi čtvrt hodiny, nepřikrýváme. Mezitím uvaříme jasmínovou rýži a osmažíme ji na pánvi s trochou olivového oleje. Rýže by měla být křupavá. Když jsou brambory v polévce uvařené, vše rozmixujeme a servírujeme s jasmínovou rýží uprostřed, posypanou nasekaným koriandrem.

Krémová polévka z červené řepy

  • 4 červené řepy
  • 1 červená cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička sušeného oregana
  • šťáva z poloviny citronu
  • špetka soli
  • špetka pepře

Cibuli oloupeme a nasekáme, česnek také oloupeme a utřeme, v hrnci rozehřejeme olej a cibuli i česnek na něm orestujeme. Brambory, řepu a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky, potom vše přidáme do hrnce, zalijeme litrem vody a přivedeme k varu, vaříme až do změknutí zeleniny. Poté ji rozmixujeme, ochutíme solí a pepřem, přilijeme citronovou šťávu. Polévku servírujeme s lžící zakysané smetany a bylinkovými krutony.

Krémová mrkvová polévka

  • 250 g mrkve
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 125 ml mléka
  • 80 g + 4 lžíce zakysané smetany
  • několik snítek čerstvého koriandru
  • špetka soli
  • špetka pepře

Do hrnce nalijeme zeleninový vývar a přivedeme k varu. Mrkev omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kolečka a vhodíme do hrnce, vaříme zhruba 15 až 20 minut, dokud mrkev nezměkne. Poté ji rozmixujeme ponorným mixérem, přilijeme mléko a znovu přivedeme k varu, přimícháme 80 g zakysané smetany a necháme prohřát. Polévku osolíme, opepříme a nalijeme do talířů, doprostřed každého dáme lžíci zakysané smetany a posypeme koriandrem, který jsme předtím omyli, osušili a nadrobno nasekali.

Kedlubnová bramboračka

  • 2 velké brambory
  • 2 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 150 g celeru
  • 1 kořen petržele
  • 1 cibule
  • 100 g čerstvých hub
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 bobkové listy
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • několik snítek petržele

Kedlubny, mrkve, celer a brambory očistíme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a v hrnci s rozpáleným olejem necháme zesklovatět. Přisypeme kedlubnu, mrkev a petržel a orestujeme. Očištěné houby nakrájíme na plátky a přidáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu. Poté přidáme na kostky nakrájené brambory, bobkový list a utřený česnek. Dochutíme solí, pepřem a majoránkou a vaříme, dokud zelenina nezměkne. Hotovou polévku nalijeme do hlubokých talířů a posypeme nasekanou petrželkou.

Fazolová polévka s kokosovým mlékem a zázvorem

Obrázek

  • 250 g fazolí
  • 450 g mrkve
  • 60 g cibule
  • 10 g zázvoru
  • 200 ml kokosového mléka v konzervě
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • několik snítek koriandru
  • špetka soli

Fazole namočíme a pak uvaříme doměkka. Mezitím si oloupeme a nadrobno nasekáme cibuli, kterou vsypeme do druhého hrnce s rozpáleným olejem. Přidáme oloupanou a najemno nastrouhanou mrkev a zázvor. Zamícháme a pár minut smažíme, aby zelenina změkla. Přilijeme pomerančovou šťávu a asi deci vody, přivedeme k varu a vaříme zhruba 10 minut. Přidáme kokosové mléko a polovinu zcezených fazolí, které rozmixujeme a poté přisypeme zbytek fazolí. Dochutíme solí, nalijeme do misek nebo talířů, posypeme nasekaným koriandrem a můžeme podávat.

Gazpacho

  • 1 červená cibule
  • 2 červené papriky
  • 2 žluté papriky
  • 1 konzerva loupaných rajčat
  • 3 stroužky česneku
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 3 lžíce olivového oleje
  • několik čerstvých lístků bazalky

Papriky omyjeme a nakrájíme na kostky, chilli papričku omyjeme, zbavíme semínek a nadrobno nasekáme. V míse smícháme papriky, chilli, loupaná rajčata a utřený česnek a rozmixujeme dohladka. Dochutíme solí a pepřem, přilijeme trochu olivového oleje. Polévku dáme do ledničky, podává se studená pokapaná olivovým olejem, s lístky bazalky navrchu a s opečenou bagetkou potřenou bylinkovým máslem.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist