Cheesecake

Pochutnejte si na vynikajícím lehkém koláči cheesecake! Vybírat můžete z různých receptů, mezi kterými nechybí například ani cheesecake nepečený nebo připravený z bebe sušenek. Tento oblíbený koláč je vynikající s mnoha druhy ovoce a recepty na něj zde také nechybí.

Švédský cheesecake s kardamomem

Dvacet kardamomových tobolek nahrubo roztlučeme v hmoždíři a odstraníme z nich zelené slupky. Rozdrtíme černá semena na jemný prášek. Teplé mléko, droždí a 30 gramů krupicového cukru promícháme v konvičce na mléko a necháme na teplém místě přibližně deset minut, dokud se na povrchu nevytvoří hustá pěna. Do mísy kuchyňského robotu prosejeme 460 gramů hladké mouky, přidáme sůl, dvě rozšlehaná vejce, 60 gramů másla, kardamon a promícháme. Přidáme kvásek a hnětacím hákem nízkou rychlostí 2 minuty těsto zpracováváme. Potom rychlost zvýšíme a hněteme dalších asi 8 minut. Těsto musí být vláčné a měkké. Pokud těsto hněteme ručně, bude nám to trvat asi 10 - 15 minut. Do velké mísy dáme mascarpone, jedno vejce a 50 gramů krupicového cukru. Dohladka prošleháme. Rozpůlíme vanilkový lusk a semena do krému vmícháme. Natlačíme rukama těsto do pekáče o rozměrech 34 x 24 cm ( pekáč napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem )a upravíme na něj náplň. Na okrajích necháme volné místo. Naplněnou formu postavíme na teplé místo a necháme těsto kynout přibližně hodinu, objem by se měl zdvojnásobit. Předehřejeme troubu na 180 °C. Vložíme formu do předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 20 - 30 minut. Necháme vychladnout a pak dezert ostrým, zoubkovaným nožem nakrájíme na 12 čtverců. Do cukrářského zdobicího sáčku s velkou trubičkou dáme šlehačku a na každém dílu dezertu vytvoříme růžičku. Ostrým nožem, nebo škrabkou na zeleninu nakrájíme tenké nudličky marcipánu a na šlehačku je nalámeme. Marcipán se lépe krájí, když ho předtím asi na 10 minut uložíme do mrazničky. Čtverce pak poprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Zobrazit recept

Japonský cheesecake s květy sakury

Předehřejeme troubu na 180 °C. Utřeme do pěny 55 gramů krupicového cukru a 55 gramů změklého másla ve velké míse. Přidáme vejce a znovu třeme. Rozpustíme dvě lžičky práškového čaje ( matcha )ve lžíci horké vody a spolu s crème fraîche přidáme do směsi. Pak do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem a zapracujeme ji do hmoty. Hotové těsto upravíme do vymazané a pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru 23 cm, formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 - 20 minut dozlatova. Těsto musí být po upečení pružné a po stlačení prstem se musí rychle vracet do původního tvaru. Ve formě necháme vychladnout. Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. Do větší mísy dáme ricottu, smetanový sýr, vanilkovou pastu a 100 gramů krupicového cukru, dohladka prošleháme. Nalijeme smetanu ke šlehání do misky z žáruvzdorného materiálu, misku postavíme na rendlík s mírně vroucí vodou a ohřejeme. Vymačkáme tekutinu ze želatiny, plátky vložíme do teplé smetany a za stálého míchání počkáme, dokud se želatina nerozpustí. Pak smetanu přecedíme, abychom odstranili kousky nerozpuštěné želatiny a vešleháme ji do vanilkového krému. Vypeckujeme třešně z kompotu a rozmixujeme je do hladkého pyré. Třetinu pyré upravíme na upečený korpus ve formě, u okraje necháme volné místo. Zbývající pyré zapracujeme do vanilkového krému, ale včas přestaneme, abychom zachovali pěkný dvoubarevný efekt. naneseme krém na vrstvu třešní na korpusu a uložíme do chladničky alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Rozehřejeme tmavou čokoládu, vlijeme ji do zdobicího cukrářského sáčku s malou trubičkou a na povrch cheesecake nanášíme tak, abychom vytvořili iluzi stromu - větví. Na větve rozehřátou čokoládou přilepíme malé růžové a bílé čokoládové květy - a na dortu máme kvetoucí sakuru. Po rozkrájení získáme 12 porcí skvělého dezertu.
Zobrazit recept

Cheesecake s limetou

Předehřejeme troubu na 180 °C. Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Sušenkový základ by měl dosahovat výšky asi tři centimetry, ne víc, abychom do něj mohli upravit náplň. Formu vložíme do trouby a asi 5 - 8 minut pečeme, pak vyjmeme a necháme úplně vychladnout. Nyní si připravíme kandovanou limetovou kůru. Škrabkou na zeleninu oloupeme ze čtyř limet dlouhé a tenké proužky kůry. Kůru dáme vařit se 70 ti gramy krupicového cukru v 60 ti mililitry vody. Vaříme asi 5 minut, dokud se nevytvoří řídký sirup. Kůru přendáme na drátěnou podložku - mřížku, necháme oschnout a vychladnout. Najemno nastrouháme kůru ze zbývajících dvou limet a ze všech šesti limet vymačkáme šťávu. Do velké mísy dáme kondenzované mléko, smetanový sýr, šťávu ze šesti limet a jemně nasrouhanou kůru ze dvou limet. Důkladně vše prošleháme tak, aby vznikla hladká hmota. Upravíme ji do sušenkového základu v dortové formě a cheesecake uložíme minimálně na 3 hodiny do chladničky. Těsně před podáváním, dáme do cukrářského sáčku s trubičkou s otvorem ve tvaru velké hvězdičky šlehačku a po okraji dortu z ní utvoříme kopečky. A nakonec cheesecake nazdobíme kandovanou limetovou kůrou. Po rozřezání získáme 10 porcí vynikající sladkokyselé dobroty.
Zobrazit recept

Cheesecaky s florentinkami

Předehřejeme troubu na 170 °C. Začneme přípravou florentinek. Nakrájíme kandované třešně na čtvrtky a spolu s rozinkami a mandlemi je dáme do mísy. Přimícháme prosetou mouku a kondenzované mléko, máslo, vanilkovou pastu a skořici. Na dva velké plechy vytřené tukem a vyložené pečicím papírem rozložíme 24 placiček - florentinek ( průměr by měl přibližne odpovídat průměru prohlubní ve formě ). plechy dáme do předehřáté trouby a pečeme dozlatova, asi 8 - 12 minut. Necháme na plechu vychladnout a troubu nevypínáme. Do velké mísy vložíme smetanový sýr, ricottu a kondenzované mléko a vše prošleháme. Pak postupně po jednom vešleháme vejce. Pečlivě vybereme 12 nejpovedenějších florentinek, které budou tvořit vrchní vrstvu cheesecake. Zbývajících 12 vložíme do prohlubní ve formě ( forma na pečení na 12 malých cheesecake/muffinů, vytřená tukem ). Pokud jsou florentinky příliš velké, rozlámeme je na kousky a natlačíme na dno prohlubní. Na ně pak upravíme náplň. Pravděpodobně nám trochu náplně zbude, protože prohlubně nemusejí být zcela vyplněné. Vložíme do trouby a v předehřáté troubě pečeme 20-25 minut, dokud není povrch ztuhlý až na malé místo uprostřed. Vyjmeme formu z trouby a necháme vystydnout. Když jsou cheesecake vychladlé, uvolníme je nožem s kulatou špičkou od formy a přeložíme je na tác. Každý kousek na povrchu potřeme rozehřátou čokoládou a na čokoládu přiložíme odloženou "vrchní" florentinku. Ozdobíme tenkými linkami ze zbývající rozehřáté čokolády. Před servírováním necháme dortíky ztuhnout v chladničce.
Zobrazit recept

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.