Palačinky
Palačinky jsou pro mnohé tím vůbec nejoblíbenějším jídlem. Zamilovali si je lidé po celém světě a každá země má nějakou obdobu tohoto pokrmu. U nás to jsou palačinky na sladko či na slano, ve Francii crepes často zalité pomerančovým likérem, v Americe zase silné palačinky polité javorovým sirupem (u nás jim říkáme lívance), ve východní Evropě to jsou bliny. Není tak divu, že se dokonce slaví mezinárodní den palačinek.
Ten připadá na úterý před Popeleční středou. Neví se přesně, kdy tento svátek vznikl. Možná to bylo ještě před vznikem křesťanství, kdy si pohané pochutnávali na kulatých zlatavých plackách, které symbolizovaly slunce a měly pomoci přivolat jaro. Každopádně v současnosti se palačinky v tento den jí, protože je to poslední den před začátkem půstu, tedy poslední den, kdy si podle křesťanské tradice můžeme vychutnat něco tučného a slaďoučkého.
Palačinky jsou ale tak výborný a variabilní dezert/ hlavní chod, že i když nedržíte půst nebo se neoddáváte pohanským oslavám, můžete mezinárodní den palačinek slavit také a to klidně 365 dní v roce.
Tradiční těsto na palačinky, tedy jeho česká varianta, se skládá ze tří hlavních složek: vajec, kravského mléka a mouky. Každý má ten svůj recept na palačinky, na který nedá dopustit, pokud ale chcete zkusit něco nového, nebo ten svůj oblíbený recept teprve hledáte, jste na správném místě.
Najdete tu jednoduchý recept na palačinky pro kuchaře začátečníky, tipy na palačinkové náplně, i recepty na zapečené palačinky. Abyste vždy usmažili dokonalé palačinky, dodržujte daný poměr mléko-mouka-vejce a po smíchání nechte těsto chvíli odležet. Palačinky smažte na rozpálené pánvi. Jakmile se palačinka bude dát na pánvi posouvat je čas ji otočit (u silnějších palačinek čekejte, až se objeví bublinky a pak obraťte).
Do palačinkového těsta se může a nemusí přidávat malé množství cukru. Pokud si připravíte základní těsto na palačinky, můžete osmažené palačinky připravit na slano i na sladko. Výborné jsou pomazané domácí marmeládou nebo džemem, s čerstvým ovocem, moučkovým cukrem a kakaem, nebo s kopečkem zmrzliny. Palačinky můžete po naplnění přeložit na čtvrtiny nebo zarolovat.
Ještě než se pustíte do přípravy palačinek, pořiďte si kvalitní pánev na palačinky. Pánev by měla být nepřilnavá, abyste nemuseli při smažení používat příliš tuku, ideálně s teflonovým povrchem. Do pánve se vyplatí investovat, kvalitní teflonová pánev Vám vydrží roky a jen na ní usmažíte perfektní, zlatavé palačinky.
Jako dezert, nedělní snídaně, na oběd či na večeři – palačinky prostě můžete jíst pořád. Teď už si jen vybrat ten správný recept! Pozor, máme tu i několik receptů na palačinky pro dietáře. Palačinky jsou zkrátka pro každého.
Do mísy rozklepneme vejce, oddělíme žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tužší sníh. Ke žloutkům přisypeme mouku, špetku soli, přidáme vejce,...
Žloutek a vejce rozšleháme, osolíme a přidáme cukr. Střídavě přidáváme mouku a mléko, až vznikne hladké těsto. Necháme přikryté hodinu odpočinout. ...
Vejce dobře rozmícháme, mírně osolíme, zředíme mlékem a za stálého prošlehávání přisypeme prosátou polohrubou mouku. Ze vzniklého hladkého...
Vejce dobře rozmícháme s trochou soli, zředíme mlékem a za stálého prošlehávání přisypeme prosátou polohrubou mouku. Ze vzniklého hladkého...
Do PET láhve pomocí trychtýře nasypeme mouku a přidáme mléko, vejce a špetku soli. PET láhev pevně zašroubujeme a obsah důkladně protřepeme, aby se...
V polovině mléka rozmícháme cukr, sůl, vejce, tvaroh a mouku. Vše dobře vypracujeme. Těsto dolijeme zbylým mlékem, zamícháme a necháme asi 30 minut...
Oloupaný banán rozmačkáme vdiličkou, přidáme vejce a vše vyšleháme. Ze směsi smažíme palačinky na pánvi na oleji po obou stranách dozlatova.
Smícháme mouku s cukrem a za stálého míchání postupně přidáváme vejce rozšlehaná v mléce, až vznikne řidší, hladké těsto. Necháme ho cca půl hodiny...
Vejce, cukr, mléko a hladkou mouku řádně rozmixujeme na hladké těsto, které necháme 15 minut odpočinout. Pánev vymažeme olejem (vždy když je,...
Vejce, cukr, mléko a hladkou mouku rozmixujeme na hladké těsto, které necháme 15 - 20 minut odpočinout. Pánev vymažeme olejem (pokaždé když je,...
Vejce, cukr, mléko a hladkou mouku rozmixujeme na hladké těsto, které necháme 15 - 20 minut odpočinout. Pánev vymažeme olejem (vždy když je,...
Vejce, cukr, mléko a hladkou mouku rozmixujeme na hladké těsto, které necháme 15 - 20 minut odpočinout. Pánev vymažeme olejem (vždy když je,...
Do misky nalijeme mléko, přisypeme mouku, vanilkový cukr, přidáme vejce, dobře rozšleháme metlou a necháme těsto chvilku odpočinout. Maliny...
Do prosáté mouky v misce vytvoříme uprostřed důlek, do něj vyklepneme vejce, trochu mléka a sůl. Do vejce postupně přimícháme mouku a směs...
Z mléka, vajec, mouky, rumu, krupicového cukru a soli vyšleháme řidší těsto, které necháme odstát. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců a na malé...
V mléce rozmícháme sůl, 10g cukru a žloutky. Přisypeme mouku, promícháme a těsto necháme asi 30 minut odpočinout. Pánev potřeme máslem a postupně...
Nejprve připravíme těsto. Máslo rozpustíme, v míse smícháme mouku se špetkou soli a cukrem. Přilijeme mléko, promícháme, přidáme vejce a tekuté...
Do mísy nasypeme mouku, prášek do pečiva, špetku soli, přidáme vejce, přilijeme mléko a vyšleháme hladké palačinkové těsto. V pánvi rozehřejeme...
Z přísad smícháme hladké, řídké těsto a necháme je 3 hodiny odpočinout. Z těsta pečeme palačinky obvyklým způsobem. Po upečení je pokapeme...
Nejprve vypracujeme hladké těsto z podmáslí, vajec, mouky, cukru a špetky soli. Necháme ho krátce odležet a poté z něj usmažíme na rozpáleném...