MilujiVaření.cz Recepty Chod Dezerty a moučníky Pěny, pudinky, pyré Pudinky
Pudinky Pudink má mnoho možností použití. Vynikající je samotný a v pohárech se do něj přidává ovoce, chutný je ale třeba i jablečný koláč s pudinkem nebo různé buchty a další druhy pečiva, jako jsou třeba nepečené bebe řezy . Z pudinku se připravují i krémy do cukroví nebo na dorty .
Mokrý pes – jablečný pudinkový dezert Omytá a oloupaná jablka nastrouháme, dáme je do rendlíku s 2,5 dl vody a rozvaříme je na kaši. V misce ve 2,5 dl vody si rozmícháme 2 vanilkové pudinky se 100-150 g cukru (podle toho, jak jsou sladká jablka) a vanilkovým cukrem. Pudinky vlijeme do rozvařených jablek, necháme přejít varem a odstavíme z plotny. Jablečnou směs dochutíme citrónovou šťávou. Hrozinky omyjeme a necháme okapat.
Dortovou formu vypláchneme studenou vodou. Nalijeme do ní polovinu jablečné směsi, posypeme hrozinkami. Poklademe na ni ve dvou řadách dětské kulaté piškoty. Přelijeme je zbytkem jablečné směsi, znovu na ni poklademe 2 vrstvy piškotů a formu s jablečným dezertem odložíme do druhého dne do chladničky.
Druhý den dezert vyklopíme a nakrájíme na porce. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku, přimícháme do ní lžíci moučkového cukru, každou porci ozdobíme šlehačkou, posypeme skořicovým cukrem a podáváme.
Vánoční pudink po anglicku Na mírném ohni v hrnci vaříme směs želé s nadrobno nasekanými datlemi, opláchnutými rozinkami, vodou a jedlou sodou. Směs přivedeme k varu, přidáme máslo a mícháme dokud se máslo nerozpustí, stáhneme z ohně, přilejeme koňak a nechámne chladnout.
Vychladlou směs přelijeme do větší mísy a přimícháme rozšlehaná vejce, hnědý nerafinovaný cukr, mouku s práškem do pečiva, perníkové koření, mletou skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a čokoládové vločky.
Připravenou směs nalijeme do ohnivzdorné formy (objem asi 2 l), uzavřeme pokličkou nebo pečicím papírem a folií a zajistíme gumičkou. Uzavřenou formu zavěsíme do hrnce s vroucí vodou a v páře na mírném ohni vaříme 4-5 hodin, vytáhneme z hrnce a necháme vychladnout.
Pudink můžeme připravit den předem nebo ho vařit v páře 1-2 hodiny v den podávání.
Cukrářská škola V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku
Kuchařův rádce Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.
V e s t u d e n é m m l é c e r o z š l e h á m e p u d i n k a z a s t á l é h o m í c h á n í u v a ř í m e . P u d i n k o s l a d í m e a n e c h á m e z c h l a d n o u t . P o t é ř á d n ě z a š l e h á m e t v a r o h a v m i s k á c h n e c h á m e v y c h l a d i t . P o d á v á m e s p l á t k y k i w i .
P l á t k o v o u ž e l a t i n u n a m o č í m e d o s t u d e n é v o d y n a 1 0 – 1 5 m i n u t .
S m e t a n u s c u k r e m z a h ř e j e m e n a 8 0 ° C – n e s m í s e v a ř i t . P ř i d á m e o k a p a n o u ž e l a t i n u a p r o m í c h á m e .
S m ě s n a l i j e m e d o m i s t i č e k a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
O z d o b í m e o s t r u ž i n a m i , k t e r é z a k á p n e m e s i r u p e m z l e s n í h o o v o c e .
O m y t á a o l o u p a n á j a b l k a n a s t r o u h á m e , d á m e j e d o r e n d l í k u s 2 , 5 d l v o d y a r o z v a ř í m e j e n a k a š i . V m i s c e v e 2 , 5 d l v o d y s i r o z m í c h á m e 2 v a n i l k o v é p u d i n k y s e 1 0 0 - 1 5 0 g c u k r u ( p o d l e t o h o , j a k j s o u s l a d k á j a b l k a ) a v a n i l k o v ý m c u k r e m . P u d i n k y v l i j e m e d o r o z v a ř e n ý c h j a b l e k , n e c h á m e p ř e j í t v a r e m a o d s t a v í m e z p l o t n y . J a b l e č n o u s m ě s d o c h u t í m e c i t r ó n o v o u š ť á v o u . H r o z i n k y o m y j e m e a n e c h á m e o k a p a t .
D o r t o v o u f o r m u v y p l á c h n e m e s t u d e n o u v o d o u . N a l i j e m e d o n í p o l o v i n u j a b l e č n é s m ě s i , p o s y p e m e h r o z i n k a m i . P o k l a d e m e n a n i v e d v o u ř a d á c h d ě t s k é k u l a t é p i š k o t y . P ř e l i j e m e j e z b y t k e m j a b l e č n é s m ě s i , z n o v u n a n i p o k l a d e m e 2 v r s t v y p i š k o t ů a f o r m u s j a b l e č n ý m d e z e r t e m o d l o ž í m e d o d r u h é h o d n e d o c h l a d n i č k y .
D r u h ý d e n d e z e r t v y k l o p í m e a n a k r á j í m e n a p o r c e . S m e t a n u v y š l e h á m e n a t u h o u š l e h a č k u , p ř i m í c h á m e d o n í l ž í c i m o u č k o v é h o c u k r u , k a ž d o u p o r c i o z d o b í m e š l e h a č k o u , p o s y p e m e s k o ř i c o v ý m c u k r e m a p o d á v á m e .
Z 1 / 2 l m l é k a , r ý ž e , m á s l a a s o l i u v a ř í m e k a š i .
Z e z b y l é h o m l é k a , c u k r u , v a n i l k o v é h o c u k r u a p u d i n k o v é h o p r á š k u u v a ř í m e p u d i n k .
J e š t ě z a t e p l a o b o j í p r o m í c h á m e , n a l i j e m e d o m i s e k a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P ř e d p o d á v á n í m m ů ž e m e p u d i n k o z d o b i t č e r s t v ý m n e b o k o m p o t o v a n ý m o v o c e m .
V 1 / 3 m l é k a r o z m í c h á m e p u d i n k o v ý p r á š e k . Z b y l é 2 / 3 m l é k a p ř i v e d e m e k v a r u , v l i j e m e d o n ě j r o z m í c h a n ý p u d i n k a z a s t á l é h o m í c h á n í p o v a ř í m e 2 m i n u t y d o z h o u s t n u t í .
P u d i n k o d s t a v í m e z p l o t n y a v m í c h á m e d o n ě j t v a r o h . D o b ř e p r o m í c h á m e a p o d l e c h u t i o s l a d í m e .
T e r m i x n e c h á m e v y c h l a d i t a p o t é p o d á v á m e .
D o k a s t r o l u v l i j e m e 2 l v o d y , u v e d e m e d o v a r u a v s y p e m e p r o p l á c h n u t o u r ý ž i . O s o l í m e a p o d p o k l i č k o u p o v a ř í m e 1 0 m i n u t . P o t o m r ý ž i s c e d í m e .
V k a s t r ů l k u z a h ř e j e m e m l é k o s k a k a e m k v a r u , p ř i d á m e r ý ž i a v a ř í m e b e z p o k l i č k y a s i 3 0 m i n u t d o m ě k k a . P ř i d á m e c u k r , p r o m í c h á m e , o d s t a v í m e z p l o t n y a i h n e d v m í c h á m e ž l o u t k y .
R ý ž i r o z d ě l í m e d o m i s e k , u h l a d í m e a p o s y p e m e n a s t r o u h a n o u č o k o l á d o u .
P u d i n k p o d á v á m e v y c h l a z e n ý .
V h r n c i p o v a ř í m e a s i 5 m i n u t o v o c e , c u k r , 6 0 m l v o d y , a p o t é c o z m ě k n o u , s m ě s s l i j e m e a š ť á v u u c h o v á m e . D n a i s t ě n y f o r e m n a p u d i n k o b l o ž í m e c h l e b y b e z k ů r k y , p ř i p o t ř e b ě j e o ř í z n e m e . F o r m y n a p l n í m e o v o c e m a p ř i k r y j e m e d a l š í m c h l e b e m , o p ě t b e z k ů r k y . K a ž d o u f o r m u p o l i j e m e č á s t í š ť á v y z o v o c e . P u d i n k z a t í ž e n ý t a l í ř e m v l o ž í m e n a 2 - 3 h o d i n y d o l e d n i č k y . D o z b y l é š ť á v y v m í c h á m e ž e l é a z a m í c h á n í s m ě s v a ř í m e 2 - 3 m i n u t y .
V y c h l a z e n é p u d i n k y p ř e d p o d á v á n í m p o l i j e m e o v o c n o u s m ě s í .
V k a s t r ů l k u z v o l n a z a s t á l é h o m í c h á n í s v a ř í m e 1 1 5 g m á s l a , c u k r , s m e t a n u a j a v o r o v ý s i r u p d o h l a d k a .
Z a p é k a c í f o r m u o r o z m ě r e c h 2 0 x 3 0 c m l e h c e v y m a ž e m e m á s l e m . R o z l o ž í m e d o n í p e r n í k n a k r á j e n ý n a p l á t k y a o l o u p a n é , n a k r á j e n é b a n á n y . Z a l i j e m e s m e t a n o v o u s m ě s í a p o s y p e m e n a s e k a n ý m i o ř e c h y .
P u d i n k p e č e m e v e s t ř e d n ě v y h ř á t é t r o u b ě a s i 1 0 m i n u t .
N a m í r n é m o h n i v h r n c i v a ř í m e s m ě s ž e l é s n a d r o b n o n a s e k a n ý m i d a t l e m i , o p l á c h n u t ý m i r o z i n k a m i , v o d o u a j e d l o u s o d o u . S m ě s p ř i v e d e m e k v a r u , p ř i d á m e m á s l o a m í c h á m e d o k u d s e m á s l o n e r o z p u s t í , s t á h n e m e z o h n ě , p ř i l e j e m e k o ň a k a n e c h á m n e c h l a d n o u t .
V y c h l a d l o u s m ě s p ř e l i j e m e d o v ě t š í m í s y a p ř i m í c h á m e r o z š l e h a n á v e j c e , h n ě d ý n e r a f i n o v a n ý c u k r , m o u k u s p r á š k e m d o p e č i v a , p e r n í k o v é k o ř e n í , m l e t o u s k o ř i c i , n a s t r o u h a n ý m u š k á t o v ý o ř í š e k a č o k o l á d o v é v l o č k y .
P ř i p r a v e n o u s m ě s n a l i j e m e d o o h n i v z d o r n é f o r m y ( o b j e m a s i 2 l ) , u z a v ř e m e p o k l i č k o u n e b o p e č i c í m p a p í r e m a f o l i í a z a j i s t í m e g u m i č k o u . U z a v ř e n o u f o r m u z a v ě s í m e d o h r n c e s v r o u c í v o d o u a v p á ř e n a m í r n é m o h n i v a ř í m e 4 - 5 h o d i n , v y t á h n e m e z h r n c e a n e c h á m e v y c h l a d n o u t .
P u d i n k m ů ž e m e p ř i p r a v i t d e n p ř e d e m n e b o h o v a ř i t v p á ř e 1 - 2 h o d i n y v d e n p o d á v á n í .
Z m ě k l é m á s l o ( 5 0 g ) u t ř e m e s c u k r e m a s e ž l o u t k y . P ř i d á m e t v a r o h , c i t r o n o v o u š ť á v u a k ů r u , v š e p r o m í c h á m e s e s t r o u h a n k o u a p e v n ý m s n ě h e m u š l e h a n ý m z b í l k ů .
S m ě s n a p l n í m e d o m á s l e m v y m a z a n é a s t r o u h a n k o u v y s y p a n é p u d i n k o v é f o r m y a v a ř í m e v e v o d n í l á z n i 3 0 - 3 5 m i n u t .
U v a ř e n ý p u d i n k v y k l o p í m e z f o r m y . P o d á v á m e s o v o c n ý m s i r u p e m n e b o k o m p o t e m z d r o b n é h o o v o c e .
V k a p i t o l á c h a l e k c í c h n a j d e t e v š e , c o p o t ř e b u j e t e z n á t a v ě d ě t o k u c h y n i , s u r o v i n á c h i s a m o t n é m v a ř e n í .
R a d y , t i p y , t r i k y . . . P o k u d s e v á m v k u c h y n i n ě c o n e p o v e d l o , n e b o c h c e t e j e n p o r a d i t , r á d c e j e t u p r o v á s .